Pregled bibliografske jedinice broj: 991315
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 128-135 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.5 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 991315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog
tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao
baze za pripravu napitaka
(Influence of ultrasound and high hydrostatic
pressure on the physical properties of soymilk
as a base for the production of beverages)
Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Kurtoić, Domagoj ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 13
(2018), 3-4;
128-135
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sojino mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, raspodjela veličine masnih globula
(soymilk, high hydrostatic pressure, ultrasound, fat globule distribution)
Sažetak
Netoplinske tehnologije, danas sve zastupljenije u modernoj prehrambenoj industriji zasnivaju se na brzoj i učinkovitoj obradi kojom u potpunosti kontroliramo promjenu temperaturnog gradijenta. Sojino mlijeko kao vodeni ekstrakt sojina zrna prihvatljiva je baza za proizvodnju napitaka na bazi voća i povrća kao i pripravu sve popularnijih smoothija. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava temperature, apsorbancije, gustoće i raspodjele veličine masnih globula sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari sa ciljem bolje stabilnosti i održanja disperznog sustava. Udio suhe tvari reflektira se na stabilnost disperzne faze unutar disperznog sredstva. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremenu obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm. Obrada visokim hidrostatskim tlakom provedena je pri tlakovima od 100, 200 i 300 MPa i vremenu zadržavanja od 9 i 15 minuta. Obje netoplinske tehnologije pokazuju pozitivan trend utjecaja na statistički značajnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava kao i povećanje stabilnost obrađenog sojinog mlijeka izraženog preko odnosa relativne učestalosti globula određenih dimenzija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Marko Marelja
(autor)
Marko Škegro
(autor)
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)