Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990821

UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA


Krička, Tajana; Grubor, Mateja; Matia, Ana
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 323-332 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 990821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA
(IMPACT OF THE MAIZE HYBRIDS FAO GROUP ON THE WATER RELEASE RATE BY DRYING AND GRAIN NUTRITIONAL VALUE)

Autori
Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Matia, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 323-332

Skup
47. međunarodni simpozij Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede = 47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.03.2019. - 07.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zrno kukuruza, sušenje, lom, nutritivne vrijednosti, skladištenje
(maize grain, drying, grain fracture, nutritional values, storage)

Sažetak
Najvažnije energetsko krmivo u Republici Hrvatskoj je zrno kukuruza, a kao posljedica velikog broja hibrida upravo se kod njega javljaju najveće varijacije u pogledu kemijskog sastava. Zrno kukuruza mora se sačuvati od jedne berbe do druge. U vrijeme ubiranja ono ima veću vlažnost od ravnotežne te se, kako bi se moglo skladištiti, mora konzervirati. Jedan od načina konzerviranja je konvekcijsko sušenje. S obzirom da se prilikom sušenja u sušari istodobno suše različiti hibridi zrna s različitom početnom vlažnošću, morfološkom građom i veličinom, dolazi do različitog ponašanja zrna u procesu sušenja. Otpuštanje suvišne vode do ravnotežne vlažnosti (14%) različito je za svaki hibrid, stoga je cilj rada odrediti brzinu otpuštanja vode iz zrna prezentiranih pomoću eksponencijalnih jednadžbi za 4 različite FAO grupe kukuruza 300, 400, 500 i 600. Također, odrediti će se lom zrna nakon procesa sušenja, koji predstavlja simulaciju pada zrna u silosnu ćeliju, te hranidbena vrijednost zrna istraživanih hibrida kukuruza nakon procesa sušenja, kao i nakon godinu dana skladištenja u pothlađenim uvjetima (5 °C). Najsporiju tendenciju sušenja imao je hibrid FAO grupe 500, dok je najbržu imao hibrid FAO grupe 400. Brzina sušenja utjecala je na lom zrna te je najsporije osušen hibrid FAO grupe 500 ostvario najmanji postotak loma (24, 0%), dok je najbrže osušeni hibrid FAO grupe 400 ostvario najveći postotak loma (48, 4%). Hibridi su imali slične hranidbene vrijednosti te se skladištenjem one nisu značajno promijenile, što konvekcijsko sušenje i skladištenje u pothlađenom prostoru čini kvalitetnom metodom čuvanja zrna kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (autor)

Avatar Url Mateja Grubor (autor)

Avatar Url Tajana Krička (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krička, Tajana; Grubor, Mateja; Matia, Ana
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 323-332 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Krička, T., Grubor, M. & Matia, A. (2019) UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA. U: Bilandžija, N. & Kovačev, I. (ur.)PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING.
@article{article, author = {Kri\v{c}ka, Tajana and Grubor, Mateja and Matia, Ana}, year = {2019}, pages = {323-332}, keywords = {zrno kukuruza, su\v{s}enje, lom, nutritivne vrijednosti, skladi\v{s}tenje}, title = {UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPU\v{S}TANJA VODE SU\v{S}ENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA}, keyword = {zrno kukuruza, su\v{s}enje, lom, nutritivne vrijednosti, skladi\v{s}tenje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kri\v{c}ka, Tajana and Grubor, Mateja and Matia, Ana}, year = {2019}, pages = {323-332}, keywords = {maize grain, drying, grain fracture, nutritional values, storage}, title = {IMPACT OF THE MAIZE HYBRIDS FAO GROUP ON THE WATER RELEASE RATE BY DRYING AND GRAIN NUTRITIONAL VALUE}, keyword = {maize grain, drying, grain fracture, nutritional values, storage}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font