Pregled bibliografske jedinice broj: 990821
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 323-332 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 990821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA
(IMPACT OF THE MAIZE HYBRIDS FAO GROUP ON THE WATER RELEASE RATE BY DRYING AND GRAIN NUTRITIONAL VALUE)
Autori
Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Matia, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING
/ Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 323-332
Skup
47. međunarodni simpozij Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede = 47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.03.2019. - 07.03.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zrno kukuruza, sušenje, lom, nutritivne vrijednosti, skladištenje
(maize grain, drying, grain fracture, nutritional values, storage)
Sažetak
Najvažnije energetsko krmivo u Republici Hrvatskoj je zrno kukuruza, a kao posljedica velikog broja hibrida upravo se kod njega javljaju najveće varijacije u pogledu kemijskog sastava. Zrno kukuruza mora se sačuvati od jedne berbe do druge. U vrijeme ubiranja ono ima veću vlažnost od ravnotežne te se, kako bi se moglo skladištiti, mora konzervirati. Jedan od načina konzerviranja je konvekcijsko sušenje. S obzirom da se prilikom sušenja u sušari istodobno suše različiti hibridi zrna s različitom početnom vlažnošću, morfološkom građom i veličinom, dolazi do različitog ponašanja zrna u procesu sušenja. Otpuštanje suvišne vode do ravnotežne vlažnosti (14%) različito je za svaki hibrid, stoga je cilj rada odrediti brzinu otpuštanja vode iz zrna prezentiranih pomoću eksponencijalnih jednadžbi za 4 različite FAO grupe kukuruza 300, 400, 500 i 600. Također, odrediti će se lom zrna nakon procesa sušenja, koji predstavlja simulaciju pada zrna u silosnu ćeliju, te hranidbena vrijednost zrna istraživanih hibrida kukuruza nakon procesa sušenja, kao i nakon godinu dana skladištenja u pothlađenim uvjetima (5 °C). Najsporiju tendenciju sušenja imao je hibrid FAO grupe 500, dok je najbržu imao hibrid FAO grupe 400. Brzina sušenja utjecala je na lom zrna te je najsporije osušen hibrid FAO grupe 500 ostvario najmanji postotak loma (24, 0%), dok je najbrže osušeni hibrid FAO grupe 400 ostvario najveći postotak loma (48, 4%). Hibridi su imali slične hranidbene vrijednosti te se skladištenjem one nisu značajno promijenile, što konvekcijsko sušenje i skladištenje u pothlađenom prostoru čini kvalitetnom metodom čuvanja zrna kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb