Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990584

Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom


Karolyi, Danijel; Luković, Zoran; Salajpal, Krešimir; Škorput, Dubravko; Vnučec, Ivan; Pećina, Mateja; Kljak, Kristina; Klišanić, Vedran; Mahnet, Željko; Čandek-Potokar; Marjeta
Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom // Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 202-203 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 990584 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom
(Fatty acid composition and oxidative stability of muscle and fat tissue of Turopolje pigs reared outdoors)

Autori
Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Pećina, Mateja ; Kljak, Kristina ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Čandek-Potokar ; Marjeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 202-203

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
turopoljska svinja, mišićno tkivo, masno tkivo, masne kiseline, oksidacija lipida
(Turopolje pig, muscle tissue, fat tissue, fatty acids, lipid oxidation)

Sažetak
Turopoljska svinja (TS) je ugrožena hrvatska autohtona pasmina svinja koja se tipično uzgaja u otvorenom proizvodnom sustavu povezanom s lokalnim hrastovim šumama i plavnim livadama na području Turopolja i Lonjskog polja u središnjoj Hrvatskoj. Trenutno, unatoč državnoj potpori, populaciju TS čini samo 124 krmače i 17 nerasta, pa je za održiviji način očuvanja pasminu nužno bolje gospodarski iskoristiti i znanstveno istražiti. Cilj ovog rada bio je stoga utvrditi sastav masnih kiselina (MK) i oksidativnu stabilnost mišićnog i masnog tkiva TS iz otvorenog uzgoja. Uzorci m.longissimus dorsi -a (MLD) i leđne slanine (LS) 20 tovljenika (nazimice i kastrati, prosječne žive mase 94, 8±11, 55 kg i dobi 18, 5±1, 4 mjeseci) uzeti su 24 h post mortem u razini zadnjeg rebra i pohranjeni smrznuti (-20 °C) do analiza. Oksidativna stabilnost MLD i LS procijenjena je određivanjem reaktivnih supstanci 2-tiobarbiturne kiseline (TBARS test) izraženih u mg malondialdehida (MDA) po kg tkiva, u odmrznutim uzorcima nakon 0, 3 i 6 dana pohrane na 4 °C. Sastav MK određen je plinskom kromatografijom (Agilent 6890 GC, USA) nakon in situ transeterifikacije lipida. Prosječni sadržaji (g/100g ukupnih MK) zasićenih, mono-nezasićenih i poli-nezasićenih MK (ZMK, MNMK i PNMK) u MLD i LS iznosili su redom: 37, 19 i 39, 33, 47, 38 i 46, 75 te 15, 43 i 13, 92, uz sadržaj n-6 i n-3 PNMK: 14, 30 i 12, 81, odnosno 1, 07 i 1, 04. Oksidacija lipida (mg MDA/kg) u MLD i LS tijekom pohrane na hladnom je generalno rasla te bila podjednaka u oba tkiva 0. dana (0, 04 i 0, 03) i 3. dana (0, 06 i 0, 05), ali jače razvijena u LS 6. dana pohrane (0.13 i 0, 22). Rad je dio projekta TREASURE financiranog u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020, br. potpore 634476.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( CroRIS)
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Luković, Zoran; Salajpal, Krešimir; Škorput, Dubravko; Vnučec, Ivan; Pećina, Mateja; Kljak, Kristina; Klišanić, Vedran; Mahnet, Željko; Čandek-Potokar; Marjeta
Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom // Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 202-203 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Karolyi, D., Luković, Z., Salajpal, K., Škorput, D., Vnučec, I., Pećina, M., Kljak, K., Klišanić, V., Mahnet, Ž., Čandek-Potokar & Marjeta (2019) Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Lukovi\'{c}, Zoran and Salajpal, Kre\v{s}imir and \v{S}korput, Dubravko and Vnu\v{c}ec, Ivan and Pe\'{c}ina, Mateja and Kljak, Kristina and Kli\v{s}ani\'{c}, Vedran and Mahnet, \v{Z}eljko}, year = {2019}, pages = {202-203}, keywords = {turopoljska svinja, mi\v{s}i\'{c}no tkivo, masno tkivo, masne kiseline, oksidacija lipida}, title = {Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mi\v{s}i\'{c}nog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom}, keyword = {turopoljska svinja, mi\v{s}i\'{c}no tkivo, masno tkivo, masne kiseline, oksidacija lipida}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Lukovi\'{c}, Zoran and Salajpal, Kre\v{s}imir and \v{S}korput, Dubravko and Vnu\v{c}ec, Ivan and Pe\'{c}ina, Mateja and Kljak, Kristina and Kli\v{s}ani\'{c}, Vedran and Mahnet, \v{Z}eljko}, year = {2019}, pages = {202-203}, keywords = {Turopolje pig, muscle tissue, fat tissue, fatty acids, lipid oxidation}, title = {Fatty acid composition and oxidative stability of muscle and fat tissue of Turopolje pigs reared outdoors}, keyword = {Turopolje pig, muscle tissue, fat tissue, fatty acids, lipid oxidation}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font