Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989958

Karakterizacija egzopolisaharida autohtonog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12


Butorac, Katarina; Cescutti, Paola; Bellich, Barbara; Banić, Martina; Leboš Pavunc, Andreja; Novak, Jasna; Zjalić, Slaven; Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka
Karakterizacija egzopolisaharida autohtonog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 7-7 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 989958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija egzopolisaharida autohtonog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12
(Characterization of exopolysaccharides produced by autochthonous probiotic Lactobacillus fermentum D12 strain)

Autori
Butorac, Katarina ; Cescutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Banić, Martina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Zjalić, Slaven ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
egzopolisaharid, Lactobacillus, probiotička aktivnost
(exopolysaccharide, Lactobacillus, probiotic activity)

Sažetak
Biosinteza egzopolisaharida (EPOL) detektirana je pomoću specifičnog „ropy“ fenotipa bakterijskih kolonija Lactobacillus fermentum D12, autohtone bakterije mliječne kiseline izolirane iz svježeg dimljenog sira, poraslih na MRS agar hranjivoj podlozi obogaćenoj ugljikohidratima. Probiotička starter kultura Lb. fermentum D12 je identificirana pristupom potpunog sekvencioniranja genoma, te je genomska sekvenca porhranjena u NCBI računalnoj bazi podataka pod GenBank pristupnim brojem RHMA00000000. Kako se biosinteza EPOL može potaknuti dodatkom ugljikohidrata u suvišku, soj Lb. fermentum D12 inokuliran je u MRS hranjive podloge uz dodatak slijedećih izvora ugljika: glukoza, galaktoza, laktoza, fruktoza i saharoza. Najveći prinos EPOL-a od 200, 25 mg/mL, ostvaren je nakon uzgoja Lb. fermentum D12 u MRS hranjivoj podlozi uz dodatak glukoze kao indukcijskog faktora, što potvrđuje da soj D12 učinkovit mikroorganizam producent EPOL-a. 1H-NMR analiza je pokazala da odabir šećera dodanog u hranjivu podlogu ne utječe na konačnu kemijsku strukturu proizvedenog EPOL-a. Primjenom visokoučinkovite kromatografije HPSEC (eng. High Performance Size Exclusion Chromatography) ustanovljeno je da Lb. fermentum D12 proizvodi tri različita tipa EPOL-a koji se međusobno razlikuju u molekulskoj masi ; jedan je molekulske mase 400 kDa, i dva niskih molekulskih masa od 2 kDa. 1H-NMR, GC i GC-MS analiza pročišćenih EPOL-a pokazala je da soj Lb. ferementum D12 sintetizira jedan homopolisaharid, te dva različita heteropolisaharida. 2D-NMR analizom je ustanovljeno da je homopolisaharid molekulske mase od 400 kDa sastavljen od ponavljajućih jedinica α-1, 4 vezane glukoze, pri čemu je 20 % molekula šećera acetilirano na C-3 atomu. Budući eksperimenti će biti usmjereni s ciljem karakterizacije primarne strukture EPOL-a nižih molekulskih masa i potencijalnoj funkcionalnoj ulozi pojedinih EPOL-a u probiotičkoj aktivnosti soja producenta Lb. ferementum D12, posebice u adheziji na humane intestinalne epitelne Caco-2 stanice, kompetitivnoj ekskluziji patogena i potencijalnom imunomodulacijskom učinku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru


Citiraj ovu publikaciju:

Butorac, Katarina; Cescutti, Paola; Bellich, Barbara; Banić, Martina; Leboš Pavunc, Andreja; Novak, Jasna; Zjalić, Slaven; Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka
Karakterizacija egzopolisaharida autohtonog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 7-7 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Butorac, K., Cescutti, P., Bellich, B., Banić, M., Leboš Pavunc, A., Novak, J., Zjalić, S., Šušković, J. & Kos, B. (2019) Karakterizacija egzopolisaharida autohtonog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12. U: Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
@article{article, author = {Butorac, Katarina and Cescutti, Paola and Bellich, Barbara and Bani\'{c}, Martina and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Novak, Jasna and Zjali\'{c}, Slaven and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka}, year = {2019}, pages = {7-7}, keywords = {egzopolisaharid, Lactobacillus, probioti\v{c}ka aktivnost}, title = {Karakterizacija egzopolisaharida autohtonog probioti\v{c}kog soja Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {egzopolisaharid, Lactobacillus, probioti\v{c}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Butorac, Katarina and Cescutti, Paola and Bellich, Barbara and Bani\'{c}, Martina and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Novak, Jasna and Zjali\'{c}, Slaven and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka}, year = {2019}, pages = {7-7}, keywords = {exopolysaccharide, Lactobacillus, probiotic activity}, title = {Characterization of exopolysaccharides produced by autochthonous probiotic Lactobacillus fermentum D12 strain}, keyword = {exopolysaccharide, Lactobacillus, probiotic activity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font