Pregled bibliografske jedinice broj: 989721
Aminoglikozidini antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla
Aminoglikozidini antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 95-106 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 989721 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aminoglikozidini antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla
(Aminoglycoside antibiotics – application in veterinary and control in food of animal origin)
Autori
Fejzuli, Liridone ; Solomun Kolanović, Božica ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Bilandžić, Nina
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 13
(2018), 3-4;
95-106
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
antibiotici ; aminoglikozidi ; antibiotička rezistencija ; hrana životinjskog podrijetla ; kontrola hrane
(antibiotics ; aminoglycosides ; antibiotic resistance ; food of animal origin ; food control)
Sažetak
Aminoglikozidni antibiotici se upotrebljavaju u terapiji bolesti, kao aditivi stočnoj hrani, ili kao promotori rasta kako bi se poboljšalo iskorištavanje hrane za životinje te poticao rast životinja. Dio apliciranih antibiotika se akumulira unutar različitih tkiva, a dio se izlučuje kroz urin, izmet, mlijeko i jaja tretiranih životinja, bilo kao nemetabolizirani ishodišni spojevi, ili kao njihovi metaboliti. To može predstavljati stvarnu prijetnju potrošaču, kroz izloženost ostacima antibiotika, a moguć je razvoj i prijenos antibiotičke rezistencije ili pojava alergija i drugih zdravstvenih poremećaja. Negativni aspekti uporabe antibiotika kod životinja potvrđuju važnost kontinuiranog monitoringa ostataka antibiotika, kao i razvoja učinkovitih analitičkih tehnika za utvrđivanje njihove bioakumulacije u tkivima i precizne koncentracije ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts