Pregled bibliografske jedinice broj: 989477
Karakteristike prehrane u osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva
Karakteristike prehrane u osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike prehrane u osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva
(Dietary patterns in colorectal cancer patients)
Autori
Kunac, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.03
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Banjari, Ines
Neposredni voditelj
Tomaš, Ilijan
Ključne riječi
Kolorektalni karcinom ; oboljeli od kolorektalnog karcinoma ; prehrana ; regionalne razlike
(Colorectal cancer ; patients ; nutrition quality ; regional differences)
Sažetak
Kolorektalni karcinom (CRC) poseban je po svojoj iznimno visokoj povezanosti s prehranom. U Hrvatskoj predstavlja drugi glavni uzročnik smrti od karcinoma, ali su primjetne velike regionalne razlike. Cilj ovog opažajnog istraživanja bio je utvrditi je li došlo do promjene u prehrambenim navikama nakon postavljanja dijagnoze CRC-a te razlikuju li se karakteristike prehrane s obzirom na regiju iz koje oboljeli dolaze. Ukupno 60 oboljelih od CRC-a, bez metastaza, 30 iz Slavonije i 30 iz Dalmacije sudjelovalo je u istraživanju. Značajno više oboljelih iz Slavonije koristi enteralne pripravke (47 % u odnosu na 23 %, p=0, 004) a njihova primjena povezana je s lošijim stanjem oboljelih. Dvije trećine oboljelih iz obje regije promijenili su svoju prehranu na bolje nakon što im je postavljena dijagnoza CRC-a. Ipak, jedna trećina oboljelih ne prakticira nikakvu fizičku aktivnost. Oboljeli se ne razlikuju po energetskom unosu kao ni unosu vitamina i minerala, ali je utvrđen vrlo visok doprinos masti (>40 %) i nizak doprinos ugljikohidrata ukupnom dnevnom energetskom unosu. Doprinos bjelančevina viši je u Slavoniji nego Dalmaciji (p=0, 040). Više oboljelih s područja Dalmacije ima unos kalcija <700 mg/dan (43, 3 % u odnosu na 33, 3 %). Alkohol konzumira značajno više oboljelih iz Dalmacije (p<0, 001) a viši unos povezan je s tzv. rizičnim profilom prehrane koji je utvrđen kod 66, 7 % oboljelih s područja Dalmacije u odnosu na 36, 7 % oboljelih s područja Slavonije (p=0, 020). Rezultati ukazuju na značajne regionalne razlike u prehrani koje je potrebno detaljnije ispitati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek