Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989134

Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine


Marek, Hana
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 989134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine
(Dough Rheological Properties of Winter Wheat Varieties Flours from the 2017 Harvest)

Autori
Marek, Hana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
48

Mentor
Jukić, Marko ; Rukavina, Ivana

Ključne riječi
reološka svojstva ; tijesto ; farinograf ; ekstenzograf ; amilolitička aktivnost
(rheological properties ; dough ; farinograph ; extensograph ; amylolytic activity)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Ispitano je 27 sorti koje su uzgajane na dvije različite lokacije, osječkoj i zagrebačkoj. Sorte su uzgajane pod istim agrotehničkim i agroekološkim uvjetima. Ispitana su reološka svojstva na Brabenderovom farinografu, ekstenzografu, te aktivnost amilolitičkih enzima na Brabenderovom amilografu i pomoću broja padanja po Hagberg- Pertenu. Rezultati su pokazali da su uzorci uzgojeni na osječkom području bolje kvalitete u odnosu na uzorke uzgojene na zagrebačkom području tijekom vegetacijske godine 2016./17., a to je naročito vidljivo iz farinografskih pokazatelja kvalitete. Budući da su tijekom uzgoja pšenice provođene identične agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su glavni uzrok razlika u kvaliteti pšenice s osječkog i zagrebačkog područja različiti klimatski uvjeti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Ivana Rukavina (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marek, Hana
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marek, H. (2018) 'Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marek, Hana}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, tijesto, farinograf, ekstenzograf, amiloliti\v{c}ka aktivnost}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva tijesta od bra\v{s}na sorti ozime p\v{s}enice roda 2017. godine}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, tijesto, farinograf, ekstenzograf, amiloliti\v{c}ka aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marek, Hana}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {rheological properties, dough, farinograph, extensograph, amylolytic activity}, title = {Dough Rheological Properties of Winter Wheat Varieties Flours from the 2017 Harvest}, keyword = {rheological properties, dough, farinograph, extensograph, amylolytic activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font