Pregled bibliografske jedinice broj: 989134
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine
(Dough Rheological Properties of Winter Wheat Varieties Flours from the 2017 Harvest)
Autori
Marek, Hana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
48
Mentor
Jukić, Marko ; Rukavina, Ivana
Ključne riječi
reološka svojstva ; tijesto ; farinograf ; ekstenzograf ; amilolitička aktivnost
(rheological properties ; dough ; farinograph ; extensograph ; amylolytic activity)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Ispitano je 27 sorti koje su uzgajane na dvije različite lokacije, osječkoj i zagrebačkoj. Sorte su uzgajane pod istim agrotehničkim i agroekološkim uvjetima. Ispitana su reološka svojstva na Brabenderovom farinografu, ekstenzografu, te aktivnost amilolitičkih enzima na Brabenderovom amilografu i pomoću broja padanja po Hagberg- Pertenu. Rezultati su pokazali da su uzorci uzgojeni na osječkom području bolje kvalitete u odnosu na uzorke uzgojene na zagrebačkom području tijekom vegetacijske godine 2016./17., a to je naročito vidljivo iz farinografskih pokazatelja kvalitete. Budući da su tijekom uzgoja pšenice provođene identične agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su glavni uzrok razlika u kvaliteti pšenice s osječkog i zagrebačkog područja različiti klimatski uvjeti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek