Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988320

Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži


Kovačević, Đurđica
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži
(Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in impermeable polyamide-polyethylene (PA-PE) packaging)

Autori
Kovačević, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.12

Godina
2001

Stranica
30

Mentor
Kurtanjek, Želimir

Neposredni voditelj
Magdić, Damir

Ključne riječi
polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, šupljikavost, računalna analiza slike
(semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis)

Sažetak
Standardnim industrijskim postupkom proizveden je polutvrdi kravlji sir "Specijal" koji je potom stavljen na zrenje u nepropusnu poliamid-polietilen (PA-PE) ambalažu. Izgled površine sira praćen je tijekom procesa zrenja tehnikom digitalizacije slike uzorka i metodom računalne anlize slike s ciljem određivanja dinamike promjene boje sira tijekom zrenja.Rezultati računalne anlize slike pokazali su da je dobiveni sir neujednačene žute boje i da je intenzitet promjene boje i nastajanja šupljina veći prvih nekoliko dana nego pri kraju zrenja. Matematički model promjene boje određen je metodom najmanjih kvadrata i prikazan eksponencijalnom jednadžbom. U prvih nekoiko dana šupljine prekriju ukupno 1% površine sira, a kasnije se površina poveća do konačnoih 1, 5% od ukupne površine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Đurđica
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kovačević, Đ. (2001) 'Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, \DJur\djica}, year = {2001}, pages = {30}, keywords = {polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, \v{s}upljikavost, ra\v{c}unalna analiza slike}, title = {Matemati\v{c}ki model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambala\v{z}i}, keyword = {polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, \v{s}upljikavost, ra\v{c}unalna analiza slike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, \DJur\djica}, year = {2001}, pages = {30}, keywords = {semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis}, title = {Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in impermeable polyamide-polyethylene (PA-PE) packaging}, keyword = {semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font