Pregled bibliografske jedinice broj: 988320
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u nepropusnoj poliamid-polietilen (PA-PE) ambalaži
(Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in impermeable polyamide-polyethylene (PA-PE) packaging)
Autori
Kovačević, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.12
Godina
2001
Stranica
30
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Neposredni voditelj
Magdić, Damir
Ključne riječi
polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, šupljikavost, računalna analiza slike
(semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis)
Sažetak
Standardnim industrijskim postupkom proizveden je polutvrdi kravlji sir "Specijal" koji je potom stavljen na zrenje u nepropusnu poliamid-polietilen (PA-PE) ambalažu. Izgled površine sira praćen je tijekom procesa zrenja tehnikom digitalizacije slike uzorka i metodom računalne anlize slike s ciljem određivanja dinamike promjene boje sira tijekom zrenja.Rezultati računalne anlize slike pokazali su da je dobiveni sir neujednačene žute boje i da je intenzitet promjene boje i nastajanja šupljina veći prvih nekoliko dana nego pri kraju zrenja. Matematički model promjene boje određen je metodom najmanjih kvadrata i prikazan eksponencijalnom jednadžbom. U prvih nekoiko dana šupljine prekriju ukupno 1% površine sira, a kasnije se površina poveća do konačnoih 1, 5% od ukupne površine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Matematika, Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek