Pregled bibliografske jedinice broj: 987578
Utjecaj dodatka koprive i kamilice u hranidbi tovnih pilića na proizvodne te biokemijske pokazatelje tovnih pilića
Utjecaj dodatka koprive i kamilice u hranidbi tovnih pilića na proizvodne te biokemijske pokazatelje tovnih pilića // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarođnog simpozija agronoma / Boro, Mioč ; Ivan, Širić (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 490-495 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 987578 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka koprive i kamilice u hranidbi tovnih pilića
na proizvodne te biokemijske pokazatelje tovnih pilića
(Influence of dietary supplementation with nettle and
chamomile on production and biochemical indicators of
broiler chickens)
Autori
Klarić, Ivana ; Pastuović, Kristijan ; Domaćinović, Matija ; Đidara, Mislav ; Samac, Danijela ; Ronta, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarođnog simpozija agronoma
/ Boro, Mioč ; Ivan, Širić - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 490-495
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hranidba ; kamilica ; kopriva ; prirodni dodatci ; tovni pilići
(animal nutrition ; broiler chickens ; chamomile ; natural supplements ; nettle)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj dodatka koprive i kamilice na proizvodne i biokemijske pokazatelje tovnih pilića. U istraživanju je korišteno 90 jednodnevnih pilića hibrid Ross 308, podijeljenih u 3 skupine: kontrolna skupina (K), P1 skupina hranjena uz dodatak 2% koprive te P2 skupina hranjena uz dodatak 2% kamilice. Postojala je statistički značajna razlika u tjelesnim masama pilića K te P1 i P2 skupine 14. (p<0, 017) te 21. dana (p<0, 026) tova. Istraživanje je potvrdilo moguću uporabu koprive kao dodatka hranidbi tovnih pilića zbog uočenih pozitivnih utjecaja ovog dodatka na proizvodne i biokemijske pokazatelje dok se uporaba kamilice nije pokazala opravdanom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Mislav Đidara
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Danijela Samac
(autor)