Pregled bibliografske jedinice broj: 987341
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 987341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda
(Effects of spices on quality and safety of dairy products)
Autori
Filipović, Glorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
22.02
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
začini, mliječni proizvodi, antimikrobni učinak, antioksidativni učinak, sigurnost, kvaliteta
(spices, dairy products, antimicrobial effect, antioxidant effect, safety, quality)
Sažetak
U skladu sa zahtjevima tržišta obiteljska poljoprivredna gospodarstva razvijaju nove proizvode, te su vrlo traženi mliječni proizvodi sa dodatkom začina. Zbog specifičnog kemijskog sastava mliječni proizvodi su podložni djelovanju mikroorganizama što dovodi do raznih promjena. Začini, uz poboljšanje okusa i nutritivne vrijednosti proizvoda, kao prirodni dodaci sa antimikrobnim i antioksidativnim djelovanjem mogu imati i važnu ulogu u povećanju sigurnosti proizvoda, s obzirom da upotreba kemijskih konzervansa u novije vrijeme nije dobro prihvaćena od strane potrošača. Međutim, začini mogu biti izvor kontaminacije mliječnih proizvoda kvascima i plijesnima. Cilj rada je dati pregled pozitivnih i negativnih učinaka primjene različitih začina (ružmarin, bosiljak, kadulja, lovor, mažuran, kopar, paprika i dr.), u svježem ili sušenom obliku ili njihovih ekstrakata na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)