Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987341

Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda


Filipović, Glorija
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 987341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda
(Effects of spices on quality and safety of dairy products)

Autori
Filipović, Glorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
22.02

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
začini, mliječni proizvodi, antimikrobni učinak, antioksidativni učinak, sigurnost, kvaliteta
(spices, dairy products, antimicrobial effect, antioxidant effect, safety, quality)

Sažetak
U skladu sa zahtjevima tržišta obiteljska poljoprivredna gospodarstva razvijaju nove proizvode, te su vrlo traženi mliječni proizvodi sa dodatkom začina. Zbog specifičnog kemijskog sastava mliječni proizvodi su podložni djelovanju mikroorganizama što dovodi do raznih promjena. Začini, uz poboljšanje okusa i nutritivne vrijednosti proizvoda, kao prirodni dodaci sa antimikrobnim i antioksidativnim djelovanjem mogu imati i važnu ulogu u povećanju sigurnosti proizvoda, s obzirom da upotreba kemijskih konzervansa u novije vrijeme nije dobro prihvaćena od strane potrošača. Međutim, začini mogu biti izvor kontaminacije mliječnih proizvoda kvascima i plijesnima. Cilj rada je dati pregled pozitivnih i negativnih učinaka primjene različitih začina (ružmarin, bosiljak, kadulja, lovor, mažuran, kopar, paprika i dr.), u svježem ili sušenom obliku ili njihovih ekstrakata na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović, Glorija
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Filipović, G. (2019) 'Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c}, Glorija}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {za\v{c}ini, mlije\v{c}ni proizvodi, antimikrobni u\v{c}inak, antioksidativni u\v{c}inak, sigurnost, kvaliteta}, title = {U\v{c}inci primjene za\v{c}ina na kvalitetu i sigurnost mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {za\v{c}ini, mlije\v{c}ni proizvodi, antimikrobni u\v{c}inak, antioksidativni u\v{c}inak, sigurnost, kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c}, Glorija}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {spices, dairy products, antimicrobial effect, antioxidant effect, safety, quality}, title = {Effects of spices on quality and safety of dairy products}, keyword = {spices, dairy products, antimicrobial effect, antioxidant effect, safety, quality}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font