Pregled bibliografske jedinice broj: 986910
Uloga stočarske proizvodnje u održivoj kružnoj bioekonomiji
Uloga stočarske proizvodnje u održivoj kružnoj bioekonomiji // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 21-29 (plenarno, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 986910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga stočarske proizvodnje u održivoj kružnoj
bioekonomiji
(The role of livestock production in a sustainable
circular bio-economy)
Autori
Šperanda, Marcela ; Popović, Brigita ; Zmaić, Krunoslav ; Lončarić, Zdenko ; Đidara, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 21-29
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
stočarstvo ; cirkularna bioekonomija ; održivost
(livestock production ; circular economy ; sustainability)
Sažetak
U današnje vrijeme prihvaćen je koncept održive cirkularne biokonomije. Povećani zahtjevi za sigurnom hranom za rastuće stanovništvo, održavanje bioraznolikosti, kvaliteta vode, održivi razvoj u uvjetima klimatskih promjena i podržavanje dobrobiti životinja u središtu su brojnih znanstvenika, ali i politike EU. Namirnice animalnog podrijetla izvorom su vrijednih proteina, esencijalnih aminokiselina i mikronutrijenata. Došlo je vrijeme kritičkog promišljanja o stočarstvu kao zagađivačima okoliša i kraj parcijalnim istraživanjima proizvodnje stakleničkih plinova. Preduvjeti za racionalnom i učinkovitom procjenom stočarske proizvodnje kao dijelom holističkog i održivog razvoja, u službi zaštite okoliša i preduvjeta očuvanju vitalnosti područja opisana je u projektu “Utjecaj dobre proizvođačke prakse u zaštiti okoliša IMPACT- ENVI”. Pokazana je potreba korištenja stajskog gnoja u održavanju plodnosti tala i podizanju sadržaja organske tvari. Istovremeno, nisu nađena prekoračenja uporabe proteina u hrani za životinje, pa nema opasnosti od pretjeranog izlučivanja dušika u okoliš.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Krunoslav Zmaić
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)