Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986145

Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže


Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Stanić, Lucija; Skendrović Babojelić, Martina
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 567-570 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 986145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže
(The influence of cultivation on rosehip chemical fruit composition)

Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Stanić, Lucija ; Skendrović Babojelić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 567-570

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kemijski sastav, vitamin C, samonikli genotipovi, konvencionalni uzgoj, ekološki uzgoj
(chemical composition, vitamin C, wild genotypes, organic cultivation, conventional cultivation)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu između plodova samoniklih genotipova pasje ruže, plodova uzgojenih konvencionalnim načinom te ekološki uzgojenih plodova. U plodovima samoniklih genotipova utvrđen je najveći postotak suhe tvari (46, 41 %) i ukupnih kiselina (9, 57 %), ali i najmanja vrijednost vitamina C (79, 26 mg/100 g svježe tvari). Najveće vrijednosti vitamina C (341, 92 mg/100 g svježe tvari) utvrđene su u plodovima iz konvencionalnog uzgoja. Također, utvrđene su značajne razlike u sadržaju suhe tvari, topljive suhe tvari kao i vitamina C s obzirom gdje su plodovi ubrani. Može se zaključiti kako su uvjeti u kojima raste pasja ruža jedan od ključnih čimbenika koji značajno utječu na kemijski sastav u plodovima pasje ruže.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Stanić, Lucija; Skendrović Babojelić, Martina
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 567-570 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Voća, S., Šic Žlabur, J., Dobričević, N., Pliestić, S., Galić, A., Stanić, L. & Skendrović Babojelić, M. (2019) Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Stani\'{c}, Lucija and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina}, year = {2019}, pages = {567-570}, keywords = {kemijski sastav, vitamin C, samonikli genotipovi, konvencionalni uzgoj, ekolo\v{s}ki uzgoj}, title = {Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ru\v{z}e}, keyword = {kemijski sastav, vitamin C, samonikli genotipovi, konvencionalni uzgoj, ekolo\v{s}ki uzgoj}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Stani\'{c}, Lucija and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina}, year = {2019}, pages = {567-570}, keywords = {chemical composition, vitamin C, wild genotypes, organic cultivation, conventional cultivation}, title = {The influence of cultivation on rosehip chemical fruit composition}, keyword = {chemical composition, vitamin C, wild genotypes, organic cultivation, conventional cultivation}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font