Pregled bibliografske jedinice broj: 986145
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 567-570 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 986145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže
(The influence of cultivation on rosehip chemical fruit composition)
Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Stanić, Lucija ; Skendrović Babojelić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 567-570
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kemijski sastav, vitamin C, samonikli genotipovi, konvencionalni uzgoj, ekološki uzgoj
(chemical composition, vitamin C, wild genotypes, organic cultivation, conventional cultivation)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu između plodova samoniklih genotipova pasje ruže, plodova uzgojenih konvencionalnim načinom te ekološki uzgojenih plodova. U plodovima samoniklih genotipova utvrđen je najveći postotak suhe tvari (46, 41 %) i ukupnih kiselina (9, 57 %), ali i najmanja vrijednost vitamina C (79, 26 mg/100 g svježe tvari). Najveće vrijednosti vitamina C (341, 92 mg/100 g svježe tvari) utvrđene su u plodovima iz konvencionalnog uzgoja. Također, utvrđene su značajne razlike u sadržaju suhe tvari, topljive suhe tvari kao i vitamina C s obzirom gdje su plodovi ubrani. Može se zaključiti kako su uvjeti u kojima raste pasja ruža jedan od ključnih čimbenika koji značajno utječu na kemijski sastav u plodovima pasje ruže.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)