Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 98586

Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA


Kovačević, Dragan; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Kordić, Jasna; Koceva Komlenić, Daliborka
Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA // Abstract Book, International Congress "Flour-Bread '01" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 98586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA
(Quality research on frozen flaky pastry by DTA application)

Autori
Kovačević, Dragan ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kordić, Jasna ; Koceva Komlenić, Daliborka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract Book, International Congress "Flour-Bread '01" / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001

Skup
Međunarodni kongres "Brašno-Kruh '01" 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodenje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
difrerencijalna termička analiza; lisnato tijesto; zamrzavanje; skladištenje; pečenje
(differential thermal analysis; flaky pastry; freezing; storage; baked)

Sažetak
U radu je određena kakvoća smrznutog lisnatog tijesta s različitim udjelima masnoće i vode, te različitim periodom skladištenja. Maseni udio masnoće iznosio je 50, 75 i 100 %. Svježe proizvedeno lisnato tijesto zamrznuto je pri temperaturi - 18 °C. Ispitivanja su vršena nakon svakih tjedan dana uskladištenja, a ukupno vrijeme skladištenja iznosilo je 7 tjedana. Nakon svakih tjedan dana uzorci tijesta su bili odmrznuti pri sobnoj temperaturi, oblikovani u četverokute i pečeni pri temperaturama 200 i 225 °C. Početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka tijesta bila je određena primjenom diferencijalne termičke analize (DTA). Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci s manjim udjelom masnoće: a) od - 2, 48 do -2, 25 °C za uzorak s 50 % masnoće, b) od -2, 41 do -2, 21 °C za uzorak sa 75 % masnoće i c) od -1, 88 do -1, 78 °C za uzorak sa 100 % masnoće. Senzorska ocjenjivanja kvalitetnih svojstava pečenih uzoraka vršena su prema internom standardu. Najvišu srednju ocjenu za sva kvalitetna svojstva dobio je uzorak s udjelom masti od 50 % pri temperaturi pečenja od 225 °C. Uzorci tijesta s udjelom masti od 100 % pokazali su najbolju lisnatost, ali i intenzivan okus na masnoću. Vrijeme uskladištenja nije utjecalo na kvalitetna svojstva ispitivanih uzoraka tijesta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Kordić, Jasna; Koceva Komlenić, Daliborka
Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA // Abstract Book, International Congress "Flour-Bread '01" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovačević, D., Ugarčić-Hardi, Ž., Kordić, J. & Koceva Komlenić, D. (2001) Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Abstract Book, International Congress "Flour-Bread '01".
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Kordi\'{c}, Jasna and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {42}, keywords = {difrerencijalna termi\v{c}ka analiza, lisnato tijesto, zamrzavanje, skladi\v{s}tenje, pe\v{c}enje}, title = {Ispitivanje kakvo\'{c}e smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA}, keyword = {difrerencijalna termi\v{c}ka analiza, lisnato tijesto, zamrzavanje, skladi\v{s}tenje, pe\v{c}enje}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Kordi\'{c}, Jasna and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {42}, keywords = {differential thermal analysis, flaky pastry, freezing, storage, baked}, title = {Quality research on frozen flaky pastry by DTA application}, keyword = {differential thermal analysis, flaky pastry, freezing, storage, baked}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font