Pregled bibliografske jedinice broj: 985383
Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.)
Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.), 2016., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985383 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.)
(Medical properties of lamb salad (Valerianella locusta L.) and argula (Eruca sativa Mill))
Autori
Janković, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
matovilac ; rukola ; ljekovitost ; nutritivna i zdrastvena vrijednost
(lamb salad ; argula ; medicinal herb ; nutritional and health value)
Sažetak
Matovilac (Valerianella locusta L.) je biljka iz porodice Valerianaceae. U Europi se uzgaja još od 17. stoljeća, a od davnina se skuplja i koristi kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Matovilac je jestivo lisnato povrće orašastog okusa, tamnozelene boje i meke teksture. Sadrži valerijansku kiselinu te će konzumacija matovilca pomoći pri snižavanju krvnog tlaka. Konzumacija matovilca potiče rad jetre i bubrega organa koji su odgovorni za čišćenje organizma. Valerijansko ulje koje se nalazi u lišću pomaže pri stabilnosti unutarnje ravnoteže, ima umirujući učinak na želudac i usklađuje probavu. Rukola je biljka iz porodice Brassicaceaea. Poznata je još iz vremena starih Egipćana i Rimljana, a zapisi o ovoj biljci sa Sredozemlja mogu se pronaći u Bibliji i Talmudu gdje je hvaljena njena kulinarska i medicinska upotreba. Rukola je odličan izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Štiti organizam od stresa te pomaže u sintezi spolnih hormona. Sjemenke rukole imaju antibakterijsko djelovanje. U mladim listovima se nalazi velika količina vitamina C i karotena. Konzumiranje zelenog lisnatog povrće povezano je sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Rukolini ekstrakti posjeduju antisekrecijske i citoprotektivne aktivnosti protiv čira na želudcu. Rukola se koristi kao svježa salata ili kao dodatak drugim salatama te kao varivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)