Pregled bibliografske jedinice broj: 985382
Ljekovita svojstva komorača (Foeniculum vulgare Mill.)
Ljekovita svojstva komorača (Foeniculum vulgare Mill.), 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ljekovita svojstva komorača (Foeniculum vulgare Mill.)
(Medicinal properties of fennel (Foeniculum vulgare Mill.))
Autori
Devčić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
37
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
komorač ; ljekovitost ; hlapljive tvari ; eterično ulje
(fennel ; medicinal ; volatile substances ; essential oil)
Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare Mill.) je ljekovita aromatična, višegodišnja, zeljasta biljka svrstana u porodicu štitarki Apiaceae (Umbelliferae). Predstavlja jednu od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka, čije blagodati su u tradicionalnoj narodnoj medicini koristili Egipćani, Grci i Rimljani još u Antičko doba, pri prevenciji i liječenju raznih zdravstvenih tegoba i oboljenja, bilo u svježem stanju kao namirnicu ili osušenom za spravljanje čajeva. Po svom kemijskom sastavu predstavlja biljku bogatu ugljikohidratima, šećerima, masnim kiselinama, vitaminima A, C, kompleksom vitamina B, te mineralnim sastavom među kojima se ističu kalij, kalcij, magnezij, željezo, fosfor i cink. Suvremena farmakopeja priznaje kultivare Foeniculum vulgare ssp. capillaceum var. vulgare i Foeniculum vulgare var. dulce, zbog ugodnog slatkastog okusa ploda i povoljnog sadržaja trans- anetola, estragola i fenhona, koji su najzastupljenije sastavnice eteričnog ulja komorača. Posebnost ljekovitosti komorača očituje se u njegovom visokom ukupnom sadržaju fitotvari flavonoida, fenola, masnih kiselina i hlapljivih sastojaka, čija koncentracija je najviše izražena u eteričnim uljima i ekstraktima. Komorač je izvrstan diuretik, posjeduje antioksidativna, analgetska, protuupalna, hepatoprotektivna i antitumorska svojstva, te povoljno djeluje na rad gastro intestinalnog i dišnog sustava ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)