Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985381

Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici


Arežina, Andrea
Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985381 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici
(Influence of year and location on phenolics and flavonoids content in ground paprika)

Autori
Arežina, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
46

Mentor
Vinković, Tomislav

Ključne riječi
paprika ; fenoli ; flavonoidi ; ljekovita svojstva ; okolišni i genetski faktori
(pepper ; phenols ; flavonoids ; medicinal properties ; environmental and genetic factors)

Sažetak
Paprika (Capsicum annuum L.) je povrtlarska vrsta koja pripada porodici pomoćnica lat. Solanaceae i obuhvaća veliki broj sorti koje se razlikuju po svojim morfološkim i fiziološkim svojstvima. Osnovna podjela crvene začinske paprike je na slatku i ljutu. Njena primjena je široko rasprostranjena i zato je možemo uzgajati za jestivi svježi plod, salatu, a veliku ulogu i primjenu ima u tradicionalnoj kuhinji. Začinska paprika je bogata različitim aktivnim komponentama koje pozitivno utječu na kvalitetu proizvoda te ljudsko zdravlje. Značajne biološki aktivne komponente rasprostranjene su u različitim organima paprike, ali se najveća koncentracija nalazi upravo u plodu koji se koristi kao začin. Među važnijim komponentama su fenoli i flavonoidi koji imaju značajnu ulogu u sastavu paprike. Posjeduju značajna antioksidativna svojstva i primjenu u medicini, a najznačajniji među flavonoidima su luteolin i kvercetin. Najvažniji fenoli su galna kiselina, kafeinska kiselina, hidrokinon, katehol, cimetna kiselina, eugenol i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj okolišnih i genetskih faktora kao što su godina proizvodnje, lokacija i sorta na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici. Tijekom istraživanja je utvrđeno da svi istraživani faktori utječu značajno na koncentraciju fenolnih spojeva i flavonoida. Međutim, tijekom dvije godine istraživanja je utvrđena različita koncentracija fenola i flavonoida na istraživanim lokacijama u ovisnosti o vegetacijskoj godini. Također, utvrđena je značajno veća koncentracija fenola tijekom 2103. godine koja je bila popraćena nižim temperaturama zraka tijekom intenzivnog plodonošenja. Na kraju, iz dobivenih rezultata laboratorijskih i statističkih analiza se može zaključiti da je koncentracija fenola i flavonoida pod značajnim utjecajem okolišnih faktora kao dio odgovora biljke na okolišni stres.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Vinković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.pfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Arežina, Andrea
Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
Arežina, A. (2016) 'Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Are\v{z}ina, Andrea}, year = {2016}, pages = {46}, keywords = {paprika, fenoli, flavonoidi, ljekovita svojstva, okoli\v{s}ni i genetski faktori}, title = {Utjecaj godine i lokacije na sadr\v{z}aj fenola i flavonoida u mljevenoj za\v{c}inskoj paprici}, keyword = {paprika, fenoli, flavonoidi, ljekovita svojstva, okoli\v{s}ni i genetski faktori}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Are\v{z}ina, Andrea}, year = {2016}, pages = {46}, keywords = {pepper, phenols, flavonoids, medicinal properties, environmental and genetic factors}, title = {Influence of year and location on phenolics and flavonoids content in ground paprika}, keyword = {pepper, phenols, flavonoids, medicinal properties, environmental and genetic factors}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font