Pregled bibliografske jedinice broj: 985381
Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici
Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985381 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj godine i lokacije na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici
(Influence of year and location on phenolics and flavonoids content in ground paprika)
Autori
Arežina, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
46
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
paprika ; fenoli ; flavonoidi ; ljekovita svojstva ; okolišni i genetski faktori
(pepper ; phenols ; flavonoids ; medicinal properties ; environmental and genetic factors)
Sažetak
Paprika (Capsicum annuum L.) je povrtlarska vrsta koja pripada porodici pomoćnica lat. Solanaceae i obuhvaća veliki broj sorti koje se razlikuju po svojim morfološkim i fiziološkim svojstvima. Osnovna podjela crvene začinske paprike je na slatku i ljutu. Njena primjena je široko rasprostranjena i zato je možemo uzgajati za jestivi svježi plod, salatu, a veliku ulogu i primjenu ima u tradicionalnoj kuhinji. Začinska paprika je bogata različitim aktivnim komponentama koje pozitivno utječu na kvalitetu proizvoda te ljudsko zdravlje. Značajne biološki aktivne komponente rasprostranjene su u različitim organima paprike, ali se najveća koncentracija nalazi upravo u plodu koji se koristi kao začin. Među važnijim komponentama su fenoli i flavonoidi koji imaju značajnu ulogu u sastavu paprike. Posjeduju značajna antioksidativna svojstva i primjenu u medicini, a najznačajniji među flavonoidima su luteolin i kvercetin. Najvažniji fenoli su galna kiselina, kafeinska kiselina, hidrokinon, katehol, cimetna kiselina, eugenol i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj okolišnih i genetskih faktora kao što su godina proizvodnje, lokacija i sorta na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici. Tijekom istraživanja je utvrđeno da svi istraživani faktori utječu značajno na koncentraciju fenolnih spojeva i flavonoida. Međutim, tijekom dvije godine istraživanja je utvrđena različita koncentracija fenola i flavonoida na istraživanim lokacijama u ovisnosti o vegetacijskoj godini. Također, utvrđena je značajno veća koncentracija fenola tijekom 2103. godine koja je bila popraćena nižim temperaturama zraka tijekom intenzivnog plodonošenja. Na kraju, iz dobivenih rezultata laboratorijskih i statističkih analiza se može zaključiti da je koncentracija fenola i flavonoida pod značajnim utjecajem okolišnih faktora kao dio odgovora biljke na okolišni stres.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)