Pregled bibliografske jedinice broj: 985377
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)
(Modern production of chamomile (Matricaria chamomilla L.))
Autori
Lončar, Mija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.06
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
kamilica ; tehnologija proizvodnje ; sušenje ; dorada ; pakiranje
(chamomile ; production technology ; drying methods ; postharvest technology ; packaging)
Sažetak
U ovom radu opisan je postupak proizvodnje kamilice, od proizvodnje sjemena do destilacije ulja iz samog proizvoda. Cilj uzgoja su cvatne glavice (Chamomilla flos), koje su sirovina za prehrambenu, kozmetičku i farmaceutsku industriju. Ljekovita svojstva kamilice su ljudima poznata odavno, a najčešće je korištena za spravljanje ljekovitog toplog napitka od cvatnih glavica. Doradom se mogu dobiti još i pulvis (Pulvis Chamomillae), eterično ulje (Chamomilla aetheroleum), te stabljika i list (Herba Chamomillae). Uzgoj započinje sjetvom koja se vrši rasipanjem sjemena po površini oranice u jesenskom sjetvenom roku. Kamilica nije zahtjevna što se tiče plodnosti tla i gnojidbe, a ni štetnici i bolesti ne čine značajnije štete. Mogući problemi pri uzgoju je sušna jesen zbog čega može doći do problema u nicanju, te korovi koji mogu zagušiti mladu kamilicu, a onečistiti onu koja je za berbu. U berbi veliki problem može biti polijeganje prebujne kamilice, čemu doprinose kiša i vjetar. Nizom agrotehničkih zahvata treba spriječiti ove pojave. Berba se prije vršila ručno, dok se u zadnjih dvadesetak godina vrši gotovo isključivo strojno. Nakon berbe slijede sušenje i primarna dorada za što postoje različita tehnička rješenja. Sjemenarstvo ove kulture se temelji na uzgoju sjemena za vlastite potrebe i na trgovini nedeklariranim materijalom sumnjive kakvoće, što zakon dozvoljava jer organizirane proizvodnje sjemena kamilice u RH ni nema, kao ni priznatih domaćih sorti. Sjeme se dobiva uzgojem po tehnologiji za merkantilnu proizvodnju, s tim što je žetva nešto kasnije, kako bi sjeme bilo fiziološki zrelo. Zatim slijedi sušenje na oko 35°C pa dorada. Doradom se ide na dobivanje što više pulvisa u kojem se nalazi sjeme, a pri sjetvi pulvis služi kao nosač. Sjemenarstvo kamilice bi se moglo unaprijediti usmjerenim oplemenjivačkim programom, čime bi se stvorile domaće sorte s kvalitetnim osobinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)