Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985377

Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)


Lončar, Mija
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)
(Modern production of chamomile (Matricaria chamomilla L.))

Autori
Lončar, Mija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.06

Godina
2017

Stranica
32

Mentor
Vinković, Tomislav

Ključne riječi
kamilica ; tehnologija proizvodnje ; sušenje ; dorada ; pakiranje
(chamomile ; production technology ; drying methods ; postharvest technology ; packaging)

Sažetak
U ovom radu opisan je postupak proizvodnje kamilice, od proizvodnje sjemena do destilacije ulja iz samog proizvoda. Cilj uzgoja su cvatne glavice (Chamomilla flos), koje su sirovina za prehrambenu, kozmetičku i farmaceutsku industriju. Ljekovita svojstva kamilice su ljudima poznata odavno, a najčešće je korištena za spravljanje ljekovitog toplog napitka od cvatnih glavica. Doradom se mogu dobiti još i pulvis (Pulvis Chamomillae), eterično ulje (Chamomilla aetheroleum), te stabljika i list (Herba Chamomillae). Uzgoj započinje sjetvom koja se vrši rasipanjem sjemena po površini oranice u jesenskom sjetvenom roku. Kamilica nije zahtjevna što se tiče plodnosti tla i gnojidbe, a ni štetnici i bolesti ne čine značajnije štete. Mogući problemi pri uzgoju je sušna jesen zbog čega može doći do problema u nicanju, te korovi koji mogu zagušiti mladu kamilicu, a onečistiti onu koja je za berbu. U berbi veliki problem može biti polijeganje prebujne kamilice, čemu doprinose kiša i vjetar. Nizom agrotehničkih zahvata treba spriječiti ove pojave. Berba se prije vršila ručno, dok se u zadnjih dvadesetak godina vrši gotovo isključivo strojno. Nakon berbe slijede sušenje i primarna dorada za što postoje različita tehnička rješenja. Sjemenarstvo ove kulture se temelji na uzgoju sjemena za vlastite potrebe i na trgovini nedeklariranim materijalom sumnjive kakvoće, što zakon dozvoljava jer organizirane proizvodnje sjemena kamilice u RH ni nema, kao ni priznatih domaćih sorti. Sjeme se dobiva uzgojem po tehnologiji za merkantilnu proizvodnju, s tim što je žetva nešto kasnije, kako bi sjeme bilo fiziološki zrelo. Zatim slijedi sušenje na oko 35°C pa dorada. Doradom se ide na dobivanje što više pulvisa u kojem se nalazi sjeme, a pri sjetvi pulvis služi kao nosač. Sjemenarstvo kamilice bi se moglo unaprijediti usmjerenim oplemenjivačkim programom, čime bi se stvorile domaće sorte s kvalitetnim osobinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Vinković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.pfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Mija
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
Lončar, M. (2017) 'Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Mija}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {kamilica, tehnologija proizvodnje, su\v{s}enje, dorada, pakiranje}, title = {Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)}, keyword = {kamilica, tehnologija proizvodnje, su\v{s}enje, dorada, pakiranje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Mija}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {chamomile, production technology, drying methods, postharvest technology, packaging}, title = {Modern production of chamomile (Matricaria chamomilla L.)}, keyword = {chamomile, production technology, drying methods, postharvest technology, packaging}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font