Pregled bibliografske jedinice broj: 985344
Suvremena proizvodnja kima (Carum carvi L.)
Suvremena proizvodnja kima (Carum carvi L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremena proizvodnja kima (Carum carvi L.)
(Modern production of cumin (Carum carvi L.))
Autori
Mitrović, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehnički znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
kim ; tehnologija proizvodnje ; ljekovita svojstva ; eterično ulje
(caraway ; production technology ; medicinal properties ; essential oil)
Sažetak
U ovom preglednom radu opisana je tehnologija proizvodnje kima i optimalni agroekološki uvjeti uzgoja. Također, opisana su i brojna ljekovita svojstva kima. Cilj uzgoja kima je njegov plod (Carum carvi fructus), koji služi kao sirovina za prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju. Kim ima mnoga ljekovita svojstva, a najčešće se koristi u prehrambenoj industriji kao začin zbog svoje arome. Destilacijom se dobiva eterično ulje kima koje sadrži najviše karvona i limonena koji su zaslužni za njegovo ljekovito djelovanje. Uzgoj kima započinje direktnom sjetvom koja se najčešće obavlja žitnom sijačicom. Može se uzgajati kao jednogodišnja ili dvogodišnja biljka. Kim je tolerantan na promjene temperature u svim stadijima razvoja. Raste na gotovo svim tipovima tala, ali najbolje na dubokim, rastresitim i humusom bogatim tlima. Kim ima velike potrebe za hranivima te je za uspješnu gnojidbu potrebno provesti analizu tla. Vrlo je bitno svesti prisutnost korova na minimum kako bi se smanjila kompeticija s usjevom te treba osigurati dovoljnu vlažnost tla kako bi se omogućilo što bolje nicanje. Zbog osipanja plodova i sklonosti lomljenju, žetva treba biti provedena pravovremeno kada je optimalna relativna vlaga zraka. Žetva kima se prije obavljala ručno (srpom) no danas se ona obavlja mehanizirano, najčešće žitnim kombajnom. U našim krajevima prosječan prinos ploda kima iznosi 1, 1 – 1, 3 t/ha ili 10 – 12 kg/ha eteričnog ulja. Plod koji će se koristiti kao začin treba se čuvati u suhim, hladnim i tamnim prostorima kako bi se što duže sačuvala aroma. Svježi plodovi koji se koriste za destilaciju ulja trebaju se odmah dopremiti do destilerije u svrhu ostvarenja većeg prinosa ulja. Na kraju, treba naglasiti da u RH gotovo i nema proizvodnje kima te je potrebno kreirati poticajne programe kako bi se proizvodnja začinskog bilja povećala budući da se radi o visokodohodovnim kulturama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)