Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 984902

Tokskikologija hrane


Sutlović, Davorka; Marušić, Jadranka; Stipišić, Angela; Poljak, Vedran; Laštre Primorac, Danja; Majić, Zrinka; Luetić, Sanja; Knezović, Zlatka; Papić, Jasminka; Žafran Novak, Jelena et al.
Tokskikologija hrane // Tokskikologija hrane / Sutlović, Davorka (ur.).
Split: Redak, 2011. str. 1-314


CROSBI ID: 984902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tokskikologija hrane
(Food toxicology)

Autori
Sutlović, Davorka ; Marušić, Jadranka ; Stipišić, Angela ; Poljak, Vedran ; Laštre Primorac, Danja ; Majić, Zrinka ; Luetić, Sanja ; Knezović, Zlatka ; Papić, Jasminka ; Žafran Novak, Jelena ; Fulgosi, Hrvoje ; Pollak, Lea ; Žuntar, Irena ; Plavšić, Franjo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Tokskikologija hrane

Urednik/ci
Sutlović, Davorka

Izdavač
Redak

Grad
Split

Godina
2011

Raspon stranica
1-314

ISBN
978-953-7595-40-1

Ključne riječi
toksikologija hrane ; GMO hrana ; rizična hrana ; aditivi u hrani
(food toxicology ; GMO foods ; high risk foods ; food additives)

Sažetak
Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani. Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci. Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija. Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani. Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci. Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vedran Poljak (autor)

Avatar Url Davorka Sutlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sutlović, Davorka; Marušić, Jadranka; Stipišić, Angela; Poljak, Vedran; Laštre Primorac, Danja; Majić, Zrinka; Luetić, Sanja; Knezović, Zlatka; Papić, Jasminka; Žafran Novak, Jelena et al.
Tokskikologija hrane // Tokskikologija hrane / Sutlović, Davorka (ur.).
Split: Redak, 2011. str. 1-314
Sutlović, D., Marušić, J., Stipišić, A., Poljak, V., Laštre Primorac, D., Majić, Z., Luetić, S., Knezović, Z., Papić, J. & Žafran Novak, J. (2011) Tokskikologija hrane. U: Sutlović, D. (ur.) Tokskikologija hrane. Split, Redak, str. 1-314.
@inbook{inbook, author = {Sutlovi\'{c}, Davorka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka and Stipi\v{s}i\'{c}, Angela and Poljak, Vedran and La\v{s}tre Primorac, Danja and Maji\'{c}, Zrinka and Lueti\'{c}, Sanja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Papi\'{c}, Jasminka and \v{Z}afran Novak, Jelena and Fulgosi, Hrvoje and Pollak, Lea and \v{Z}untar, Irena and Plav\v{s}i\'{c}, Franjo}, editor = {Sutlovi\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {1-314}, keywords = {toksikologija hrane, GMO hrana, rizi\v{c}na hrana, aditivi u hrani}, isbn = {978-953-7595-40-1}, title = {Tokskikologija hrane}, keyword = {toksikologija hrane, GMO hrana, rizi\v{c}na hrana, aditivi u hrani}, publisher = {Redak}, publisherplace = {Split} }
@inbook{inbook, author = {Sutlovi\'{c}, Davorka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka and Stipi\v{s}i\'{c}, Angela and Poljak, Vedran and La\v{s}tre Primorac, Danja and Maji\'{c}, Zrinka and Lueti\'{c}, Sanja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Papi\'{c}, Jasminka and \v{Z}afran Novak, Jelena and Fulgosi, Hrvoje and Pollak, Lea and \v{Z}untar, Irena and Plav\v{s}i\'{c}, Franjo}, editor = {Sutlovi\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {1-314}, keywords = {food toxicology, GMO foods, high risk foods, food additives}, isbn = {978-953-7595-40-1}, title = {Food toxicology}, keyword = {food toxicology, GMO foods, high risk foods, food additives}, publisher = {Redak}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font