Pregled bibliografske jedinice broj: 983481
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom // Veterinarska stanica, 51 (2020), 2; 139-143 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 983481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane
uzročnike bolesti prenosivih hranom
(The effect of enterococcal bacteriocins on selected
foodborne pathogens)
Autori
Vukušić, Nina ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 51
(2020), 2;
139-143
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
enterocin ; patogene bakterije ; hrana životinjskog podrijetla
(enterocin ; bacterial pathogens ; food of animal origin)
Sažetak
Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora utvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/ml. Potrebna su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti i povećanja mikrobiološke sigurnosti hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Rad je objavljen iz diplomskog rada Nine Vukušić naslova „Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla“ (mentor izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec).
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus