Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983481

Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom


Vukušić, Nina; Zdolec, Nevijo
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom // Veterinarska stanica, 51 (2020), 2; 139-143 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 983481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom
(The effect of enterococcal bacteriocins on selected foodborne pathogens)

Autori
Vukušić, Nina ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 51 (2020), 2; 139-143

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
enterocin ; patogene bakterije ; hrana životinjskog podrijetla
(enterocin ; bacterial pathogens ; food of animal origin)

Sažetak
Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora utvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/ml. Potrebna su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti i povećanja mikrobiološke sigurnosti hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Rad je objavljen iz diplomskog rada Nine Vukušić naslova „Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla“ (mentor izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec).



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vukušić, Nina; Zdolec, Nevijo
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom // Veterinarska stanica, 51 (2020), 2; 139-143 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Vukušić, N. & Zdolec, N. (2020) Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom. Veterinarska stanica, 51 (2), 139-143.
@article{article, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Nina and Zdolec, Nevijo}, year = {2020}, pages = {139-143}, keywords = {enterocin, patogene bakterije, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzro\v{c}nike bolesti prenosivih hranom}, keyword = {enterocin, patogene bakterije, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla} }
@article{article, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Nina and Zdolec, Nevijo}, year = {2020}, pages = {139-143}, keywords = {enterocin, bacterial pathogens, food of animal origin}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {The effect of enterococcal bacteriocins on selected foodborne pathogens}, keyword = {enterocin, bacterial pathogens, food of animal origin} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font