Pregled bibliografske jedinice broj: 98272
Karotenoidi
Karotenoidi // Priroda, 92 (2002), 903; 12-14 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 98272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karotenoidi
(Carotenoids)
Autori
Giacometti, Jasminka ; Milošević, Ana ; Milin, Čedomila
Izvornik
Priroda (0351-0662) 92
(2002), 903;
12-14
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
karotenoidi u tkivu; karotenoidi u krvi; karotenoidi u hrani
(carotenoids in tissues; carotenoids in blood; carotenoids in food)
Sažetak
Neki karotenoidi prisutni u hrani ( -karoten,  -karoten, likopen, lutein, zeaksantin kao i kantaksantin) smatraju se tvarima koje imaju preventivni učinak na karcinogenezu. Ljudski organizam ih apsorbira u dovoljnim količinama, imaju antioksidativna svojstva, utječu na imunomodulaciju te mogu utjecati na ekspresiju gena. Donedavna spoznaja da se  -karoten može direktno metabolizirati u retinsku kiselinu u određenom tkivu, te otkriće da je retinska kiselina jezgrin receptor otvara mogućnosti novih istraživanja. Najznačajniji je zaštitni utjecaj karotenoida te raspoloživost  -karotena pri istraživanjima raka. Pozitivan učinak dobiven je u kulturi stanica, u eksperimentalnim modelima na životinjama, kao i kod istraživanja razine karotenoida u krvi ;  -karoten pokazao se djelotvornim pri stabiliziranju stanica u naprednoj fazi karcinogeneze. Podaci su ograničeni za ostale karotenoide. Ovisno o korištenom eksperimentalnom modelu, likopen, lutein ili  -karoten djelomično su djelotvorni. Pregled obuhvaća opća svojstva karotenoida, prisutnost u hrani, udjele dominantnih karotenoida u tkivima te utjecaj poremećaja razine i omjera karotenoida na čovjekovo zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija