Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 981505

Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu


Munitić, Ivana
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 981505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu
(Potentiometric determination fluoride in wines)

Autori
Munitić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
45

Mentor
Bralić, Marija

Neposredni voditelj
Radić, Josip

Ključne riječi
fluorid, vino, potenciometrija, ion-selektivna elektroda
(fluoride, wine, potentiometry, ion-selective electrodes)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u vinima različitih vrsta. Analizirano je ukupno 30 uzoraka crnih i bijelih vina. Koncentracije fluorida u svim uzorcima vina su manje od 0.4 mg/L a veće od 0.07 mg/L, preporučena granica fluorida u vinu je manje od 1 mg/L. Najveća masena koncentracija kod bijelih vina zabilježena je u vinu Kujundžuša (0, 27mg/L) a najmanju masenu koncentraciju ima vino 70% Kujundžuša, 15% Okatica, Maraština (0, 12mg/L) s Imotskog područja. Najveća masena koncentracija kod crnih vina zabilježena je u vinu Babić 30%, Plavina 18, 6%, Crljenak 5, 5%, Syrah 8, 9%, Merlot 35, 6% (0, 40mg/L) sa Šibenskog područja, a najmanja masena koncentraciju zabilježena je u vinu Babić (0, 07mg/L) s Primoštenskog područja. Analizirana vina su unutar preporučenih granica (<4, 17mg/L) koje je odredila Međunarodna organizacija za vino. Vrijednosti pH kod bijelih vina bila je u području od 1, 98 do 3, 71 a kod crnih vina od 3, 19 do 3, 92. Vrijednosti volumnog udjela alkohola kod bijelih vina su od 11, 5% do 14, 4%, a crnog od 11, 4% do 15, 4%. Najveća količina pepela kod bijelih vina zabilježena je u vinu Kujundžuša (2, 42 g/L), s Imotskog područja, a najmanja količina u vinu Mješavina bijelih sorata (1.26 g/L) sa Sinjskog područja. Najveća količina pepela kod crnih vina zabilježena je u vinu Plavac mali (4, 32 g/L) s Kaštelanskog područja, a najmanja količina u vinu Trnjak (1, 67 g/L) s Vrgoračkog područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Josip Radić (mentor)

Avatar Url Marija Bralić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Munitić, Ivana
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Munitić, I. (2018) 'Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Muniti\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {fluorid, vino, potenciometrija, ion-selektivna elektroda}, title = {Potenciometrijsko odre\djivanje fluorida u vinu}, keyword = {fluorid, vino, potenciometrija, ion-selektivna elektroda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Muniti\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {fluoride, wine, potentiometry, ion-selective electrodes}, title = {Potentiometric determination fluoride in wines}, keyword = {fluoride, wine, potentiometry, ion-selective electrodes}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font