Pregled bibliografske jedinice broj: 981505
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 981505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu
(Potentiometric determination fluoride in wines)
Autori
Munitić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
45
Mentor
Bralić, Marija
Neposredni voditelj
Radić, Josip
Ključne riječi
fluorid, vino, potenciometrija, ion-selektivna elektroda
(fluoride, wine, potentiometry, ion-selective electrodes)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u vinima različitih vrsta. Analizirano je ukupno 30 uzoraka crnih i bijelih vina. Koncentracije fluorida u svim uzorcima vina su manje od 0.4 mg/L a veće od 0.07 mg/L, preporučena granica fluorida u vinu je manje od 1 mg/L. Najveća masena koncentracija kod bijelih vina zabilježena je u vinu Kujundžuša (0, 27mg/L) a najmanju masenu koncentraciju ima vino 70% Kujundžuša, 15% Okatica, Maraština (0, 12mg/L) s Imotskog područja. Najveća masena koncentracija kod crnih vina zabilježena je u vinu Babić 30%, Plavina 18, 6%, Crljenak 5, 5%, Syrah 8, 9%, Merlot 35, 6% (0, 40mg/L) sa Šibenskog područja, a najmanja masena koncentraciju zabilježena je u vinu Babić (0, 07mg/L) s Primoštenskog područja. Analizirana vina su unutar preporučenih granica (<4, 17mg/L) koje je odredila Međunarodna organizacija za vino. Vrijednosti pH kod bijelih vina bila je u području od 1, 98 do 3, 71 a kod crnih vina od 3, 19 do 3, 92. Vrijednosti volumnog udjela alkohola kod bijelih vina su od 11, 5% do 14, 4%, a crnog od 11, 4% do 15, 4%. Najveća količina pepela kod bijelih vina zabilježena je u vinu Kujundžuša (2, 42 g/L), s Imotskog područja, a najmanja količina u vinu Mješavina bijelih sorata (1.26 g/L) sa Sinjskog područja. Najveća količina pepela kod crnih vina zabilježena je u vinu Plavac mali (4, 32 g/L) s Kaštelanskog područja, a najmanja količina u vinu Trnjak (1, 67 g/L) s Vrgoračkog područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split