Pregled bibliografske jedinice broj: 981362
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 981362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka
(Characterization and encapsulation of polyphenol extract and pectin from onion peel)
Autori
Soldo, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.01
Godina
2019
Stranica
68
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Monika Ostrman
Ključne riječi
ionsko geliranje ; ljuska crvenog luka ; kvercetin ; pektin ; polifenoli
(ionic gelation ; onion peel ; quercetin ; pectin ; polyphenols)
Sažetak
: Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal ljuske crvenog luka kao izvora polifenolnih spojeva (kvercetina) i pektina. Primjenom konvencionalne i ultrazvučne metode pripremljeni su polifenolni ekstrakti ljuske crvenog luka koji su zatim inkapsulirani u sustave nosača alginata i pektina pripremljene u različitim omjerima (A, AP_80:20, AP_70:30 i AP_60:40). Inkapsulacija je provedena metodom ionskog geliranja. Pektin korišten u sustavu nosača također je dobiven ekstrakcijom iz ljuske crvenog luka. Karakterizacija polifenolnog ekstrakta provedena je određivanjem udjela ukupnih polifenola, antioksidacijskog kapaciteta i udjela pojedinačnih polifenola promjenom HPLC metode. Ekstrahiranom pektinu određena je molarna masa, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline te pH vrijednost. Formiranim hidrogel česticama određena su fizikalno-kemijska svojstava, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Ultrazvučna metoda rezultirala je većim udjelom polifenola među kojima dominiraju kvercetin i njegovi derivati. Ekstrahirani pektin je visokometilirajući te je u svrhu dobivanja stablinih inkapsulacijskih sustava miješan s alginatom. Binarni alginatno-pektinski sustavi rezultirali su hidrogel četicama najboljih bioaktivnih i mehaničkih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)