Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 981362

Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka


Soldo, Marija
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 981362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka
(Characterization and encapsulation of polyphenol extract and pectin from onion peel)

Autori
Soldo, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.01

Godina
2019

Stranica
68

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Monika Ostrman

Ključne riječi
ionsko geliranje ; ljuska crvenog luka ; kvercetin ; pektin ; polifenoli
(ionic gelation ; onion peel ; quercetin ; pectin ; polyphenols)

Sažetak
: Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal ljuske crvenog luka kao izvora polifenolnih spojeva (kvercetina) i pektina. Primjenom konvencionalne i ultrazvučne metode pripremljeni su polifenolni ekstrakti ljuske crvenog luka koji su zatim inkapsulirani u sustave nosača alginata i pektina pripremljene u različitim omjerima (A, AP_80:20, AP_70:30 i AP_60:40). Inkapsulacija je provedena metodom ionskog geliranja. Pektin korišten u sustavu nosača također je dobiven ekstrakcijom iz ljuske crvenog luka. Karakterizacija polifenolnog ekstrakta provedena je određivanjem udjela ukupnih polifenola, antioksidacijskog kapaciteta i udjela pojedinačnih polifenola promjenom HPLC metode. Ekstrahiranom pektinu određena je molarna masa, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline te pH vrijednost. Formiranim hidrogel česticama određena su fizikalno-kemijska svojstava, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Ultrazvučna metoda rezultirala je većim udjelom polifenola među kojima dominiraju kvercetin i njegovi derivati. Ekstrahirani pektin je visokometilirajući te je u svrhu dobivanja stablinih inkapsulacijskih sustava miješan s alginatom. Binarni alginatno-pektinski sustavi rezultirali su hidrogel četicama najboljih bioaktivnih i mehaničkih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Soldo, Marija
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Soldo, M. (2019) 'Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Soldo, Marija}, year = {2019}, pages = {68}, keywords = {ionsko geliranje, ljuska crvenog luka, kvercetin, pektin, polifenoli}, title = {Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka}, keyword = {ionsko geliranje, ljuska crvenog luka, kvercetin, pektin, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Soldo, Marija}, year = {2019}, pages = {68}, keywords = {ionic gelation, onion peel, quercetin, pectin, polyphenols}, title = {Characterization and encapsulation of polyphenol extract and pectin from onion peel}, keyword = {ionic gelation, onion peel, quercetin, pectin, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font