Pregled bibliografske jedinice broj: 978874
Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla
Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla, 2019., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 978874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla
(Characterisation of bacteriocins produced by enterococci isolated from food of animal origin)
Autori
Vukušić, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.01
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
enterocin, patogene bakterije, hrana životinjskog podrijetla
(enterocin, bacterial pathogens, food of animal origin)
Sažetak
Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora utvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/ml. Potrena su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti hrane i povećanja mikrobiološke sigurnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina