Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 978874

Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla


Vukušić, Nina
Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla, 2019., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 978874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla
(Characterisation of bacteriocins produced by enterococci isolated from food of animal origin)

Autori
Vukušić, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.01

Godina
2019

Stranica
26

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
enterocin, patogene bakterije, hrana životinjskog podrijetla
(enterocin, bacterial pathogens, food of animal origin)

Sažetak
Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora utvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/ml. Potrena su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti hrane i povećanja mikrobiološke sigurnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukušić, Nina
Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla, 2019., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Vukušić, N. (2019) 'Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Nina}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {enterocin, patogene bakterije, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, title = {Karakterizacija bakteriocina enterokoka izoliranih iz hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {enterocin, patogene bakterije, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Nina}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {enterocin, bacterial pathogens, food of animal origin}, title = {Characterisation of bacteriocins produced by enterococci isolated from food of animal origin}, keyword = {enterocin, bacterial pathogens, food of animal origin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font