Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 978185

Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis)


Šiftar, Ozren; Pincan, Loredana; Šubrek, Marta; Zupčić, Ana; Prišlin, Marina; Vranković, Lana; Delaš, Ivančica; Bujanić, Miljenko; Konjević, Dean; Stojević, Zvonko; Aladrović, Jasna
Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis) // Book of Abstracts of 6th International Congress of Nutritionists / Babić Cikoš, Dora (ur.).
Zagreb: Hrvatski savez nutricionista, 2018. str. 171-171 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 978185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis)
(Fatty acid composition of subcutaneous and abdominal adipose tissue in edible dormouse (Glis glis))

Autori
Šiftar, Ozren ; Pincan, Loredana ; Šubrek, Marta ; Zupčić, Ana ; Prišlin, Marina ; Vranković, Lana ; Delaš, Ivančica ; Bujanić, Miljenko ; Konjević, Dean ; Stojević, Zvonko ; Aladrović, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of 6th International Congress of Nutritionists / Babić Cikoš, Dora - Zagreb : Hrvatski savez nutricionista, 2018, 171-171

ISBN
978-953-48183-0-5

Skup
6. međunarodni kongres nutricionista = 6th International Congress of Nutritionists

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.10.2018. - 28.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
masnokiselinski sastav ; sivi puh ; potkožno i abdominalno masno tkivo
(fatty acid composition ; edible dormouse ; subcutaneous and abdominal adipose tissue)

Sažetak
Uvod Kroz različite biološke aktivnosti masne kiseline (MK) utječu na zdravlje, reprodukciju te su važne kao rizični faktor u nastanku kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Esencijalne MK se moraju u organizam unijeti hranom. Važne su linolna kiselina (C18:2n-6) iz porodice n-6 (ω-6) masnih kiselina te -linolenska (C18:3n-3) iz porodice n-3 (ω-3) masnih kiselina. Sivi puh, hrvatska je autohtona divljač iz reda glodavaca, porodice puhova. Ulovljeni puhovi koriste se u prehrani, otopljena mast je tradicionalno korišteni preparat za tretiranje rana, a od krzna se izrađuju različiti predmeti. Materijali i metode Ovo istraživanje provedeno je na 33 jedinke sivog puha (18 ženki, Ž ; i 15 mužjaka, M). Uzorci potkožnog (PMT) i abdominalnog masnog tkiva (AMT) sakupljeni su tijekom sezone legalnog odstrela (rujan- listopad 2017.) Uzorci tkiva homogenizirani su, ukupni lipidi ekstrahirani te je određen masnokiselinski sastav plinskom kromatografijom. Rezultati Analiza PMT pokazala je prisutnost 12 različitih MK, dok je u AMT utvrđeno osam MK. Glavna razlika u masnokiselinskom sastavu bila je prisutnost C16:1t u uzorcima PMT, 0, 62±0, 42% u Ž i 0, 45±0, 24% u M. U PMT sivog puha dominiraju jednostrukonezasićene MK (MUFA) (60, 2±12, 4% u Ž ; 53, 5±18% u M). Zasićene MK (SFA) činile su 27, 7±9, 3% u Ž te 25, 4±6, 4% u M. Višestrukonezasićene MK (PUFA) činile su 12, 8±10, 0% u Ž te 21, 0±16, 2% u M. U AMT sivog puha dominantne su bile MUFA, 63, 8±7, 3% u Ž te 58, 7±13, 8 u M. SFA su činile 28, 5±6, 9% u Ž i 26, 0±7, 1% u M, dok su PUFA zastupljene s 7, 7±4, 9% u Ž i 10, 32±5, 73% u M. Značajno veća zastupljenost C18:3n-3 utvrđena je u M u usporedbi sa Ž u oba masna tkiva (2, 3±1, 5% vs. 1, 0±0, 5%, PMT ; 2, 4±2, 4% vs. 0, 9±0, 4%, AMT). U AMT utvrđen je značajno veći postotak PUFA u M u odnosu na Ž (11, 3±6, 6% vs. 7, 7±5, 0%). Masnokiselinski sastav dvaju masnih tkiva nije se statistički značajno razlikovao. Zaključak Prisutnost esencijalne MK, C18:3n-3 u oba analizirana tkiva važan je nalaz zbog činjenice da je sivi puh u Hrvatskoj divljač koja se tradicionalno konzumira. No prisutnost C16:1t u PMT mogla bi biti od zdravstvenog značaja budući da je utvrđena povezanost prisutnosti trans MK s nastankom rizika od kardiovaskualarnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šiftar, Ozren; Pincan, Loredana; Šubrek, Marta; Zupčić, Ana; Prišlin, Marina; Vranković, Lana; Delaš, Ivančica; Bujanić, Miljenko; Konjević, Dean; Stojević, Zvonko; Aladrović, Jasna
Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis) // Book of Abstracts of 6th International Congress of Nutritionists / Babić Cikoš, Dora (ur.).
Zagreb: Hrvatski savez nutricionista, 2018. str. 171-171 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šiftar, O., Pincan, L., Šubrek, M., Zupčić, A., Prišlin, M., Vranković, L., Delaš, I., Bujanić, M., Konjević, D., Stojević, Z. & Aladrović, J. (2018) Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis). U: Babić Cikoš, D. (ur.)Book of Abstracts of 6th International Congress of Nutritionists.
@article{article, author = {\v{S}iftar, Ozren and Pincan, Loredana and \v{S}ubrek, Marta and Zup\v{c}i\'{c}, Ana and Pri\v{s}lin, Marina and Vrankovi\'{c}, Lana and Dela\v{s}, Ivan\v{c}ica and Bujani\'{c}, Miljenko and Konjevi\'{c}, Dean and Stojevi\'{c}, Zvonko and Aladrovi\'{c}, Jasna}, editor = {Babi\'{c} Ciko\v{s}, D.}, year = {2018}, pages = {171-171}, keywords = {masnokiselinski sastav, sivi puh, potko\v{z}no i abdominalno masno tkivo}, isbn = {978-953-48183-0-5}, title = {Masnokiselinski sastav potko\v{z}nog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis)}, keyword = {masnokiselinski sastav, sivi puh, potko\v{z}no i abdominalno masno tkivo}, publisher = {Hrvatski savez nutricionista}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}iftar, Ozren and Pincan, Loredana and \v{S}ubrek, Marta and Zup\v{c}i\'{c}, Ana and Pri\v{s}lin, Marina and Vrankovi\'{c}, Lana and Dela\v{s}, Ivan\v{c}ica and Bujani\'{c}, Miljenko and Konjevi\'{c}, Dean and Stojevi\'{c}, Zvonko and Aladrovi\'{c}, Jasna}, editor = {Babi\'{c} Ciko\v{s}, D.}, year = {2018}, pages = {171-171}, keywords = {fatty acid composition, edible dormouse, subcutaneous and abdominal adipose tissue}, isbn = {978-953-48183-0-5}, title = {Fatty acid composition of subcutaneous and abdominal adipose tissue in edible dormouse (Glis glis)}, keyword = {fatty acid composition, edible dormouse, subcutaneous and abdominal adipose tissue}, publisher = {Hrvatski savez nutricionista}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font