Pregled bibliografske jedinice broj: 977793
Zakorovljenost usjeva soje ovisno o roku i načinu pripreme tla za sjetvu
Zakorovljenost usjeva soje ovisno o roku i načinu pripreme tla za sjetvu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 977793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zakorovljenost usjeva soje ovisno o roku i načinu
pripreme tla za sjetvu
(The influence of cultivation method and timing on
weeds in soybean)
Autori
Hikl, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
15
Mentor
Barić, Klara
Neposredni voditelj
Lakić, Josip
Ključne riječi
soja, korovi, dinamika nicanja korova, vrijeme obrade tla
(soybean, weeds, weed emergence dynamics, cultivation timing)
Sažetak
Korovi su jedan od limitirajućih činitelja u proizvodnji soje, te mogu značajno utjecati na smanjenje prinosa. Kod jače zakorovljenosti upitna je gospodarska opravdanost obavljanja žetve. Stoga je poznavanje njihove dinamike nicanja, biologije i ekologije, kao i pravovremeno provođenje odgovarajućih agrotehničkih zahvata od posebne važnosti da bi se štetan utjecaj korova što više umanjio. Cilj istraživanja bio je utvrditi dinamiku nicanja korova u usjevu soje ovisno o različitom vremenu pripreme tla za sjetvu. Pokusna parcela je s obzirom na vrijeme pripreme tla za sjetvu bila podijeljena na tri dijela: (1) obrada tla izvršena 14 dana prije sjetve i na dan sjetve, (2) obrada tla izvršena na dan sjetve i (3) obrada tla izvršena 14 dana prije sjetve. Prema rezultatima istraživanja najveći broj i masa korova utvrđena je na dijelu parcele na kojem je obrada tla izvršena istovremeno sa sjetvom. Utjecaj vremena pripreme tla za sjetvu na masu svježe nadzemne mase soje nije utvrđen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb