Pregled bibliografske jedinice broj: 977691
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 6; 34-41 doi:10.31727/gzb.41.6.4 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 977691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
(Carrot root magnesium content on market of City of Zagreb)
Autori
Petek, Marko ; Fabek Uher, Sanja ; Karažija, Tomislav ; Jajetić, Andrea ; Herak Ćustić, Mirjana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 41
(2018), 6;
34-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Dacus carota L., dnevna potreba, makroelement, mineral, povrće
(Dacus carota L., daily need, macroelement, mineral, vegetable)
Sažetak
Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura u svijetu. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog istraživanja je utvrditi količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5 poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količine magnezija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0, 07 do 0, 21% Mg ST, odnosno od 5, 73 do 24, 33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari. Prosječno je najviše Mg utvrđeno u mrkvi iz trgovačkih lanaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Petek
(autor)
Tomislav Karažija
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)