Pregled bibliografske jedinice broj: 976892
Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje
Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 976892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje
(Significance of the bacteria Staphylococcus aureus in domestic cheeses)
Autori
Grubješić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
68
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
Staphylococcus aureus, enterotoksini, domaći svježi sir, domaći kuhani sir, stafilokokno otrovanje
(Staphylococcus aureus, enterotoxins, fresh domestic cheese, cooked domestic cheese, staphylococcal poisoning)
Sažetak
U radu su prikazani literaturni podaci koji govore o nalazu bakterije Staphylococcus aureus u svježim i kuhanim sirevima iz domaće proizvodnje. Koagulaza-pozitivni sojevi S. aureus produciraju enterotoksine, te njihovo unošenje u organizam izaziva stafilokokno otrovanje. Stoga je ključno da svježi i kuhani sirevi budu mikrobiološki ispravni u vrijeme konzumacije. Njihova mikrobiološka i zdravstvena ispravnost ovisi o brojnim čimbenicima, prije svega o zdravlju vimena životinje, higijeni mužnje i higijenskoj proizvodnji sira. Prema podacima u literaturi nalaz bakterije S. aureus u svježim i kuhanim sirevima kreće se od 0 – 54 %. U svježim sirevima bakterija se najčešće nalazi kao uzročnik upale vimena, pa se izlučuje u mlijeku (u više od 90 % slučajeva). U kuhanim sirevima kontaminacija bakterijom nastaje najčešće naknadno, kao sekundarna kontaminacija tijekom proizvodnje sira. Stafilokokno otrovanje hranom uzrokovano konzumacijom svježih i kuhanih sireva na razini EU iznosi 0, 4 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)