Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 976892

Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje


Grubješić, Željka
Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 976892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje
(Significance of the bacteria Staphylococcus aureus in domestic cheeses)

Autori
Grubješić, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
68

Mentor
Kozačinski, Lidija

Ključne riječi
Staphylococcus aureus, enterotoksini, domaći svježi sir, domaći kuhani sir, stafilokokno otrovanje
(Staphylococcus aureus, enterotoxins, fresh domestic cheese, cooked domestic cheese, staphylococcal poisoning)

Sažetak
U radu su prikazani literaturni podaci koji govore o nalazu bakterije Staphylococcus aureus u svježim i kuhanim sirevima iz domaće proizvodnje. Koagulaza-pozitivni sojevi S. aureus produciraju enterotoksine, te njihovo unošenje u organizam izaziva stafilokokno otrovanje. Stoga je ključno da svježi i kuhani sirevi budu mikrobiološki ispravni u vrijeme konzumacije. Njihova mikrobiološka i zdravstvena ispravnost ovisi o brojnim čimbenicima, prije svega o zdravlju vimena životinje, higijeni mužnje i higijenskoj proizvodnji sira. Prema podacima u literaturi nalaz bakterije S. aureus u svježim i kuhanim sirevima kreće se od 0 – 54 %. U svježim sirevima bakterija se najčešće nalazi kao uzročnik upale vimena, pa se izlučuje u mlijeku (u više od 90 % slučajeva). U kuhanim sirevima kontaminacija bakterijom nastaje najčešće naknadno, kao sekundarna kontaminacija tijekom proizvodnje sira. Stafilokokno otrovanje hranom uzrokovano konzumacijom svježih i kuhanih sireva na razini EU iznosi 0, 4 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubješić, Željka
Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Grubješić, Ž. (2017) 'Značenje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima domaće proizvodnje', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubje\v{s}i\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2017}, pages = {68}, keywords = {Staphylococcus aureus, enterotoksini, doma\'{c}i svje\v{z}i sir, doma\'{c}i kuhani sir, stafilokokno otrovanje}, title = {Zna\v{c}enje nalaza bakterije Staphylococcus aureus u sirevima doma\'{c}e proizvodnje}, keyword = {Staphylococcus aureus, enterotoksini, doma\'{c}i svje\v{z}i sir, doma\'{c}i kuhani sir, stafilokokno otrovanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubje\v{s}i\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2017}, pages = {68}, keywords = {Staphylococcus aureus, enterotoxins, fresh domestic cheese, cooked domestic cheese, staphylococcal poisoning}, title = {Significance of the bacteria Staphylococcus aureus in domestic cheeses}, keyword = {Staphylococcus aureus, enterotoxins, fresh domestic cheese, cooked domestic cheese, staphylococcal poisoning}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font