Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 976888

Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja


Blatarić, Nikolina
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 976888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja
(Microbiological contamination of hen's eggshell in different housing systems)

Autori
Blatarić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
kokošja jaja, proizvodni uzgoji, mikrobiološko onečišćenje
(hen's eggs, housing systems, microbiological contamination)

Sažetak
Kokošje jaje pripada osnovnoj namirnici u prehrani ljudi i iznimno je bogato hranjivim tvarima, no jednako tako može biti izvorom raznih mikroorganizama te uzrok otrovanja ljudi. Zato je bitno brinuti o procesu proizvodnje jaja, od nesenja pa sve do njihove distribucije i prodaje. Cilj rada bio je istražiti i usporediti mikrobiološku kvalitetu ljuske konzumnih jaja koja se nalaze u prodaji na našem tržištu te opisati načine uzgoja. Analizirana jaja bila su porijeklom iz kaveznog (konvencionalan) te slobodnog i podnog (alternativni) uzgoja. Za mikrobiološku pretragu ljuske pripremljeni su ispirci ljusaka jaja koji su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, prisutnost enterokoka i bakterije Escherichia coli. Bez obzira na način uzgoja nesilica, broj aerobnih mezofilnih bakterija nije pokazivao velika odstupanja i bio na razini od 3, 5 do 3, 9 log10. Broj enterokoka prosječno je iznosio 2, 8 log10 CFU/ml na ljusci jaja iz slobodnog, 2, 3 log10 CFU/ml iz podnog te 1, 1 log10 CFU/ml iz kaveznog uzgoja. Bakterija E. coli je utvrđena u broju manjem od 10 CFU/ml isprika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.agr.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Blatarić, Nikolina
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Blatarić, N. (2018) 'Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Blatari\'{c}, Nikolina}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {koko\v{s}ja jaja, proizvodni uzgoji, mikrobiolo\v{s}ko one\v{c}i\v{s}\'{c}enje}, title = {Mikrobiolo\v{s}ko one\v{c}i\v{s}\'{c}enje ljuske koko\v{s}jih jaja iz razli\v{c}itih proizvodnih uzgoja}, keyword = {koko\v{s}ja jaja, proizvodni uzgoji, mikrobiolo\v{s}ko one\v{c}i\v{s}\'{c}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Blatari\'{c}, Nikolina}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {hen's eggs, housing systems, microbiological contamination}, title = {Microbiological contamination of hen's eggshell in different housing systems}, keyword = {hen's eggs, housing systems, microbiological contamination}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font