Pregled bibliografske jedinice broj: 976888
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 976888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz
različitih proizvodnih uzgoja
(Microbiological contamination of hen's eggshell in
different housing systems)
Autori
Blatarić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Kozačinski, Lidija
Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
kokošja jaja, proizvodni uzgoji, mikrobiološko onečišćenje
(hen's eggs, housing systems, microbiological contamination)
Sažetak
Kokošje jaje pripada osnovnoj namirnici u prehrani ljudi i iznimno je bogato hranjivim tvarima, no jednako tako može biti izvorom raznih mikroorganizama te uzrok otrovanja ljudi. Zato je bitno brinuti o procesu proizvodnje jaja, od nesenja pa sve do njihove distribucije i prodaje. Cilj rada bio je istražiti i usporediti mikrobiološku kvalitetu ljuske konzumnih jaja koja se nalaze u prodaji na našem tržištu te opisati načine uzgoja. Analizirana jaja bila su porijeklom iz kaveznog (konvencionalan) te slobodnog i podnog (alternativni) uzgoja. Za mikrobiološku pretragu ljuske pripremljeni su ispirci ljusaka jaja koji su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, prisutnost enterokoka i bakterije Escherichia coli. Bez obzira na način uzgoja nesilica, broj aerobnih mezofilnih bakterija nije pokazivao velika odstupanja i bio na razini od 3, 5 do 3, 9 log10. Broj enterokoka prosječno je iznosio 2, 8 log10 CFU/ml na ljusci jaja iz slobodnog, 2, 3 log10 CFU/ml iz podnog te 1, 1 log10 CFU/ml iz kaveznog uzgoja. Bakterija E. coli je utvrđena u broju manjem od 10 CFU/ml isprika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb