Pregled bibliografske jedinice broj: 976882
Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima
Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 976882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima
(Finding of bacteria Listeria monocytogenes in fish and fish products)
Autori
Rožman, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
L. monocytogenes, L. inocua, riba, riblji proizvodi, higijena pog
(L.monocytogenes, L. inocua, fish, fish products, hygiene of the facility)
Sažetak
Listerioza je bolest koja se prenosi hranom a bakterija Listeria monocytogenes je jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema i uvjet prometa hrane u svijetu. Prije svega povezana je s konzumacijom gotovih proizvoda. U ovom radu je pretražena svježa riba (brancin) i riblji proizvodi (dimljena i marinirana riba, orada i brancin) na nalaz bakterije L. monocytogenes. Također, pretraženi su uzorci brisova uzeti s radnih površina i ruku djelatnika u pogonima prerade morske ribe. U pretraživanim uzorcima svježe, dimljene i marinirane ribe bakterija L. monocytogenes nije utvrđena. Međutim, u uzorcima marinirane i dimljene ribe utvrđena je L. inocua. U jednom uzorku brisa utvrđena je L. monocytogenes dok je L. inocua utvrđena na radnim površinama obrade, sortiranja i prerade ribe, odnosno na poziciji evisceracije, kontrole obrade ribe i na rukama radnika na operaciji filetiranja ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)