Pregled bibliografske jedinice broj: 976850
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 976850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
(Microbiological safety of kitchen salt on the
market)
Autori
Bartol, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
kuhinjska sol, aerobne mezofilne bakterije, plijesni
(kitchen salt, aerobic mesophilic bacteria, moulds)
Sažetak
Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na trideset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)