Pregled bibliografske jedinice broj: 976847
Put mikotoksina u prehrambenom lancu
Put mikotoksina u prehrambenom lancu, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 976847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Put mikotoksina u prehrambenom lancu
(The way of mycotoxins in the food chain)
Autori
Janjčec, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
mikotoksini, plijesni, mikotoksikoze, prehrambeni lanac
(mycotoxins, moulds, mycotoxicosis, food chain)
Sažetak
Mikotoksini, kao sekundarni metaboliti plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium sveprisutni su i stabilni toksični spojevi. Neki od najčešćih i istraženih te u ovom radu opisani su aflatoksini, patulin, okratoksin A, fumonizini, citrinin, deoksinivalenol, T-2 toksin, trihoteceni i zearalenon. Ukoliko se nađu u prevelikim koncentracijama u životinjskoj krmi ili hrani za ljude izazivaju niz poremećaja i oboljenja koja se nazivaju mikotoksikoze. Postoji niz metoda za njihovo uklanjanje, no ni jedna nije potpuno učinkovita te poskupljuje proces same proizvodnje, stoga je veoma važna prevencija pojave mikotoksina u bilo kojem segmentu proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)