Pregled bibliografske jedinice broj: 974405
Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja
Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja, 2018., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 974405 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja
(Evaluation of oxidative stability and sensory properties of flax oil infused with species and herbs)
Autori
Odeh, Dyana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2018
Stranica
63
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
laneno ulje, oksidacijska stabilnost, začinsko bilje, antioksidansi, mikroorganizmi
(flaxseed oil, oxidative stability, herbs, antioxidants, microorganisms)
Sažetak
Laneno ulje je dobro poznato po svojim zdravstvenim prednostima koje se uglavnom pripisuju visokom sadržaju omega-3 alfa linolenske kiseline (ALA) koja čini više od 50, 0 % ukupnih masnih kiselina. ALA masna kiselina je osjetljiva na oksidaciju, stoga je glavni cilj ovog rada bio procjeniti da li dodatak začina i začinskog bilja može poboljšati oksidacijsku stabilnost i senzorska svojstva lanenog ulja. Procjena navedenih parametara odredila se primjenom kromatografskih, spektrofotometrijskih i mikrobioloških analiza obzirom na potencijalne biološke opasnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb