Pregled bibliografske jedinice broj: 973878
Profil bioaktivnih tvari kakaove ljuske i utjecaj obrade hladnom plazmom na njihov sastav i udio
Profil bioaktivnih tvari kakaove ljuske i utjecaj obrade hladnom plazmom na njihov sastav i udio, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 973878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Profil bioaktivnih tvari kakaove ljuske i utjecaj obrade hladnom plazmom na njihov sastav i udio
(Cocoa Shell Bioactive Component Profile and the Impact of Cold Plasma Treatment on their Composition and Content)
Autori
Križić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.12
Godina
2018
Stranica
55
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
kakaova ljuska ; fenolne komponente ; metilksantini ; hladna plazma
(cocoa shell ; phenolic components ; methylxantines ; cold plasma treatment)
Sažetak
Kakaova ljuska je jedan od nusproizvoda koji nastaje tijekom proizvodnje čokolade i dugo se smatrala otpadom. Međutim, novija istraživanja pokazuju da je kakaova ljuska bogata fenolnim tvarima, metilksantinima, prehrambenim vlaknima i vitaminom D te se danas koristi kao izvor bioaktivnih komponenti u proizvodnji funkcionalnih proizvoda koji su sve zastupljeniji na tržištu. Prema tome je određen sastav i udio 6 fenolnih komponenti (galne kiseline, kava kiseline, p-kumarinske kiseline, (+)-katehina, (-)-epikatehina, (-)-epikatehin galata) i 2 metilksantina (teobromina i kofeina) HPLC metodom s detektorom s nizom dioda te udio ukupnih fenolnih tvari spektrofotometrijskom metodom. Najzastupljenije komponete u netretiranom uzorku kakaove ljuske su teobromin, kofein i (+)-katehin, a slijede ih galna kiselina i (-)-epikatehin. Promatrane su i promjene sastava bioaktivnih komponenti s obzirom na tretman hladnom plazmom. Pritom je ustanovljeno da dolazi do snižavanja koncentracije svih ispitivanih bioaktivnih komponenti. Isto tako je primijećeno da tretman koji uključuje samo miješanje u vodi ima veći utjecaj na gubitak komponenti od tretmana hladnom plazmom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Flanjak
(mentor)