Pregled bibliografske jedinice broj: 973342
ANALGETSKI POTENCIJAL MEDA – PRIMJENA KOD KRONIČNE BOLI
ANALGETSKI POTENCIJAL MEDA – PRIMJENA KOD KRONIČNE BOLI // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, sa međunarodnim učešćem "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 76-79 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 973342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALGETSKI POTENCIJAL MEDA – PRIMJENA KOD KRONIČNE BOLI
(ANALGESIC POTENTIAL OF HONEY – APPLICATION IN CHRONIC PAIN)
Autori
Banjari, Ines ; Balkić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, sa međunarodnim učešćem "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018, 76-79
Skup
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 17.11.2018. - 18.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kronična bol, analgetski učinak, med, bioaktivni spojevi
(chronic pain, analgesic effect, honey, bioactive compounds)
Sažetak
Procjenjuje se kako od kronične boli pati gotovo 19% svjetske populacije. Kronična bol se definira kao kontinuirana ili ponavljajuća bol koja traje 6 ili više mjeseci i tijekom tog perioda je postala neovisna o početnom uzroku (ozljedi ili bolesti). Kvaliteta života osoba koje pate od kronične boli je značajno narušena, a posljedično dolazi i do razvoja cijelog niza depresivnih poremećaja. Iako je i dalje farmakološka terapija glavni oblik liječnja kronične boli, zbog brojnih nedostataka, a poglavito razvoja tolerancije, odnosno ovisnosti o određenom analgetiku i brojnim nuspojavama raste interes za drugim, alternativnim načinima liječenja. Određena hrana, a među njima i med posjeduju bioaktivne spojeve s analgetskim učinkom. Sadržaj fenolnih kiselina i flavonoida se smatra glavnim nositeljem analgetskog učinka meda, a od pojedinih spojeva posebice se ističu kafeinska kiselina, krizin, apigenin, kvercetin i naringenin. Neke studije su pokazale kako analgetski učinak meda raste s količinom meda koja je primijenjena. Ujedno se spekulira se i o njegovom potencijalu na smanjenje ovisnosti o morfiju što otvara brojne mogućnosti za primjenu kod brojnih teških kliničkih stanja poput karcinomske boli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek
Profili:
Ines Banjari
(autor)