Pregled bibliografske jedinice broj: 973248
Kolorektalni karcinom i prehrana - što kažu dokazi?
Kolorektalni karcinom i prehrana - što kažu dokazi? // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Specijalno izdanje / Vukoja, Ivan ; Miličević, Radoslav (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 58-63 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 973248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kolorektalni karcinom i prehrana - što kažu dokazi?
(Colorectal Carcinoma and Nutrition – What Does the Evidence Say?)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Specijalno izdanje
/ Vukoja, Ivan ; Miličević, Radoslav - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018, 58-63
Skup
11. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani i Zdravi stilovi života
Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 06.12.2018. - 09.12.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kolorektalni karcinom ; čimbenici rizika ; prehrana ; nutrijenti ; preporuke zasnovane na dokazima
(colorectal carcinoma ; risk factors ; diet ; nutrients ; evidence-based recommendations)
Sažetak
Kolorektalni karcinom (CRC) ostaje treći najčešći karcinom globalno. Izdvaja se po svojoj iznimno visokoj povezanosti s prehranom. Istraživanja pokazuju kako životne i prehrambene navike nadilaze genetsku predispoziciju i dijagnozu upalne bolesti crijeva. Do sada je najjača pozitivna povezanost s CRC rizikom utvrđena za konzumaciju crvenog i procesiranog mesa te konzumaciju alkohola. Pretilost (udio masnog tkiva ukupno i abdominalno) također pokazuje jaku pozitivnu povezanost s rizikom za CRC, a povezana je i s agresivnijim tipom CRC-a kao i većom smrtnosti uslijed CRC. Iako visok unos voća i povrća pokazuju inverznu povezanost s CRC-om, u pušača ustvari povećavaju rizik od CRC-a. S druge strane, samo 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti smanjuje rizik za CRC za 11%. Konzumacija cjelovith žitarica i prehrambenih vlakana općenito su najznačajniji zaštitni čimbenici povezani s prehranom. Za svakih 10 g prehrambenih vlakana na dan, rizik za CRC se smanjuje za 10% a učinak je nešto izraženiji u muškaraca. Rezultati istraživanja pokazuju značajan protektivan učinak unosa kalcija, iz mlječnih proizvoda i suplemenata, a čini se i kako bi vitamini D i C također mogli imati protektivnu ulogu. Nedavno je vitamin B12 predložen kao citoprotektor. Interesantno je što su neki od njegovih izvora u prehrani ujedno i najbolji izvori željeza, sugerirajući njegovu upletenost u bioraspoloživost željeza, najvažnijeg pro-kancerogenog nutrijenta. Trenutni dokazi o utjecaju prehrane i specifičnih nutrijenata na etiologiju i patogenezu CRC-a sugeriraju kako se radi o kompleksnoj interakciji između vremena prolaska hrane kroz probavni trakt, pH stolice, učestalosti konstipacije i intraluminalnoj izloženosti željezu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam