Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 972772

Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva


Banjari, Ines
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva // III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"
Osijek, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)


CROSBI ID: 972772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva
(Dietary guidelines for patients with colorectal carcinoma)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.11.2018. - 17.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlječni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija
(colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation)

Sažetak
U predavanju se govori o globalnoj prevalenciji karcinoma debelog crijeva (CRC) kao i regionalnim razlikama na razini Republike Hrvatske. Ističu se posebnosti CRC-a u odnosu na druge vrste karcinoma te iznose zadnje preporuke o prehrani osoba s CRC-om, uključujući i osobe s povećanim rizikom za razvoj CRC-a. Posebice negativan učinak se pripisuje konzumaciji crvenog i procesiranog mesa (npr. suhomesnati proizvodi), dok je za sada najjači protektivan učinak utvrđen za konzumaciju kalcija (iz suplemenata i mlijeka i mlječnih proizvoda) te adekvatan unos prehrambenih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva // III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"
Osijek, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)
Banjari, I. (2018) Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva. U: III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka".
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2018}, keywords = {karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlje\v{c}ni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija}, title = {Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva}, keyword = {karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlje\v{c}ni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2018}, keywords = {colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation}, title = {Dietary guidelines for patients with colorectal carcinoma}, keyword = {colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font