Pregled bibliografske jedinice broj: 972772
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva // III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"
Osijek, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 972772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva
(Dietary guidelines for patients with colorectal carcinoma)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.11.2018. - 17.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlječni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija
(colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation)
Sažetak
U predavanju se govori o globalnoj prevalenciji karcinoma debelog crijeva (CRC) kao i regionalnim razlikama na razini Republike Hrvatske. Ističu se posebnosti CRC-a u odnosu na druge vrste karcinoma te iznose zadnje preporuke o prehrani osoba s CRC-om, uključujući i osobe s povećanim rizikom za razvoj CRC-a. Posebice negativan učinak se pripisuje konzumaciji crvenog i procesiranog mesa (npr. suhomesnati proizvodi), dok je za sada najjači protektivan učinak utvrđen za konzumaciju kalcija (iz suplemenata i mlijeka i mlječnih proizvoda) te adekvatan unos prehrambenih vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam