Pregled bibliografske jedinice broj: 972588
Mogućnosti proizvodnje feferona na području Karlovačke županije
Mogućnosti proizvodnje feferona na području Karlovačke županije, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 972588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje feferona na području Karlovačke županije
(The possibility for hot pepper growing in the Karlovac county)
Autori
Ribić, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2018
Stranica
26
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Capsicum annuum var. microcarpum, klimatski uvjeti, tlo, tehnologija uzgoja
(Capsicum annuum var. microcarpum, climatic conditions, soil, growing technology)
Sažetak
Važnu ulogu u postizanju visokog i kvalitetnog prinosa feferona, osim odabira sortimenta te roka i tehnologije uzgoja, imaju pedološki i klimatski čimbenici. U ovom radu je prikazana mogućnost uzgoja feferona u Karlovačkoj županiji. Temeljem analize temperaturnih uvjeta i količine oborina te pogodnosti tla za povrćarsku proizvodnju na području Karlovačke županije, može se zaključiti kako postoji mogućnost uspješne proizvodnje feferona uz odabir mikrolokacije povoljnih agroekoloških uvjeta. Uzgoj feferona na području Karlovačke županije započinje uzgojem presadnica u grijanom zaštićenom prostoru. Presadnice se sade na otvoreno u drugoj polovici svibnja. Prije sadnje postavlja se malč od crne polietilenske folije i sustav za navodnjavanje kapanjem, putem kojeg se biljkama osigurava optimalna opskrba biljaka vodom i hranjivima (prihrana vodotopivim gnojivima). Berba započinje sredinom ili u drugoj dekadi srpnja, a beru se tehnološki ili fiziološki zreli plodovi.
Izvorni jezik
Hrvatski