Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 972140

Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka


Stjepčević, Lucija
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 972140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
(The effect of whey addition on nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland)

Autori
Stjepčević, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.11

Godina
2018

Stranica
29

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sirutka, hranjiva vrijednost, fermentirana krma, poluprirodni travnjak
(whey, nutritive value, fermented silage, silos, semi-natural grassland)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu u provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranjivost fermentirane krme i kvalitetu fermentacije u silosu. U radu je korišteno 5 razina dodatka sirutke u prahu kg-1 silirane suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka u laboratorijske silose: (i) 0 g ; (ii) 13 g ; (iii) 65 g ; (iv) 130 g ; (v) 260 g (tretmani T0, T13, T65, T130 i T260). Nakon 40 dana od zatvaranja silosa, uzorci su analizirani NIR spektrofotometrom radi procjene hranjive vrijednosti fermentirane krme. Utvrđeno je da T130 i T260 imaju veći sadržaj sirovih proteina (P<0.05), metaboličke energije (P<0.05), probavljivost organske tvari u suhoj tvari ( D- vrijednost) (P<0.05), razgradivost sirovih proteina u buragu (P<0.05), sadržaj fermentirajuće metaboličke energije (P<0.05), faktor konzumacije za goveda i ovce (P<0.05), a smanjuje pH vrijednost (P<0.05) i sadržaj amonijskog N (P<0.05) u fermentiranoj krmi u usporedbi s T0. Usporedbom hranjivosti fermentirane krme T130 i T260 utvrđena je veća hranjivost T260. U cilju povećanja hranjive vrijednosti fermentirane krme polupripodnog travnjaka preporuka je prilikom siliranja dodati 260 g suhe sirutke kg-1 silirane suhe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stjepčević, Lucija
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stjepčević, L. (2018) 'Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stjep\v{c}evi\'{c}, Lucija}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {sirutka, hranjiva vrijednost, fermentirana krma, poluprirodni travnjak}, title = {Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka}, keyword = {sirutka, hranjiva vrijednost, fermentirana krma, poluprirodni travnjak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stjep\v{c}evi\'{c}, Lucija}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {whey, nutritive value, fermented silage, silos, semi-natural grassland}, title = {The effect of whey addition on nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland}, keyword = {whey, nutritive value, fermented silage, silos, semi-natural grassland}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font