Pregled bibliografske jedinice broj: 970061
Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha
Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha // Zbornik sažetaka, Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 104-104 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 970061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha
(Nutritional and energy properties of Walnut)
Autori
Jovičić, Nives ; Kalambura, Sanja ; Matin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka, Krmiva 2018
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2018, 104-104
Skup
XXV. Međunarodno savjetovanje KRMIVA 2018
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ljuska oraha ; biomasa ; nutritivne karakteristike ; zaštita okoliša
(Nut shell ; biomass ; energy ; nutritional properties ; environmental protection)
Sažetak
Jezgra oraha koristi se u različite prehrambene svrhe dok ljuska ostaje kao nusproizvod koji svojim zbrinjavanjem dodatno cjenovno opterećuje jezgru. Jezgra oraha je odličan izvor nutrijenata, osobito proteina i esencijalnih masnih kiselina. Sadrži visok udio ulja s izvrsnom ravnotežom masnih kiselina. Nakon upotrebe jezgre u prehrambene svrhe zaostaje ljuska kao visokovrijedni neiskorišteni ostatak odnosno biomasa. Biomasa predstavlja prvi i najstariji izvor energije koji su ljudi upotrebljavali u obliku raznih drvnih ostataka koje su skupljali i koristili za grijanje, kuhanje i ostale potrebe. Od nutritivnih svojstava jezgre određena je količina vlage, pepela te masti, dok je od energetskih svojstava ljuske oraha određen sadržaj negorivih tvari (voda, pepeo, koks, fiksirani ugljik i dušik) te gorivih tvari (ugljik, sumpor, vodik, kisik, hlapiva tvar), kao i ogrjevne vrijednost. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da je jezgra nutritivno vrlo vrijedna namirnica zbog visokog sadržaja ulja kao značajne komponente oraha dok ljuska oraha ima dobra energetska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište Velika Gorica