Pregled bibliografske jedinice broj: 969768
Voće i povrće u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti
Voće i povrće u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti // 3. Simpozij Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Osijek, Hrvatska, 2018. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 969768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voće i povrće u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti
(Fruit and vegetables in noncommunicable diseases (NCDs) prevention)
Autori
Šoher, Lidija ; Čačić Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
3. Simpozij Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.11.2018. - 17.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
voće, povrće, kronične nezarazne bolesti, prevencija
(fruit, vegetables, NCDs, prevention)
Sažetak
Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu su kronične nezarazne bolesti i debljina.Debljina je jedan od glavnih čimbenika razvoja ovih bolesti, stoga su sve preporuke usmjerene ka usvajanju zdravih životnih navika. Pravilna prehrana čini veliki dio tih navika. Osim preporuka za unos masti, cjelovitih žitarica i soli, naglašava se unos voća i povrća. Zbog svoje energetske vrijednosti i niskog sadržaja masti, sadržaja prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i drugih fitokemikalija voće i povrće predstavlja idealan alat za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i debljine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek