Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 969128

Ostaci aminoglikozida u sirovom mlijeku


Bilandžić, Nina; Fejzuli, Liridone; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Varga, Ines; Božić Luburić, Đurđica; Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda
Ostaci aminoglikozida u sirovom mlijeku // 43 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Božanić, Rajka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 66-67 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 969128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ostaci aminoglikozida u sirovom mlijeku
(Aminoglycoside residues in raw milk)

Autori
Bilandžić, Nina ; Fejzuli, Liridone ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Varga, Ines ; Božić Luburić, Đurđica ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
43 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Božanić, Rajka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 66-67

Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
aminoglikozidni ; antibiotici ; mlijeko ; UHPLC-MS/MS
(aminoglycosides ; antibiotics ; milk ; UHPLC-MS/MS)

Sažetak
Aminoglikozidni antibiotici se primjenjuju u kontroli bolesti, kao aditivi u hrani, ili sintetski promotori rasta u stočarstvu. Imaju širok antibakterijski spektar djelovanja, a najveću učinkovitost pokazuju u liječenju infekcija uzrokovanih aerobnim Gram-negativnim bakterijama. Ostaci aminoglikozidna mogu imati negativne posljedice na zdravlje potrošača kada njihove koncentracije prelaze definirane granice tolerancije. Uredbom Komisije (EU) 37/2010 definirane su najveće dopuštene količine (NDK) aminoglikozida u mlijeku. Svrha ovog rada je istraživanje koncentracija aminoglikozida u sirovom mlijeku primjenom tekućinske kromatografije ultravisoke djelotvornosti i višestruke spektrometrije masa (UHPLC-MS/MS). Metoda je validirana prema Odluci Komisije 2002/657/EC te su utvrđene granične koncentracije određivanja pojedinih aminoglikozida (CCα ; µg/kg): streptomicin 219, 5, dihidrostreptomicin 218, 4, spektinomicin 223, 2 ; kanamicin 158, 8 ; gentamicin 105, 1 ; neomicin 1591, 8. Utvrđena su iskorištenja u rasponu od 99, 0 do 102, 5 %. Granice kvantifikacije su se kretale od 2, 18 µg/kg za gentamicin do 351, 8 µg/kg za neomicin. Tijekom 2017. godine analizirano je ukupno 50 uzoraka sirovog kravljeg mlijeka na ostatke aminoglikozida. U jednom odnosno dva uzorka mlijeka utvrđene su koncentracije streptomicina odnosno dihidrostreptomicina ispod 100 µg/kg odnosno ispod NDK od 200 µg/kg. U jednom uzorku mlijeka određene su koncentracije dihidrostreptomicina iznad 300 µg/kg odnosno iznad NDK.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hmu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžić, Nina; Fejzuli, Liridone; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Varga, Ines; Božić Luburić, Đurđica; Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda
Ostaci aminoglikozida u sirovom mlijeku // 43 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Božanić, Rajka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 66-67 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Bilandžić, N., Fejzuli, L., Solomun Kolanović, B., Varenina, I., Varga, I., Božić Luburić, Đ., Kos, B. & Šušković, J. (2018) Ostaci aminoglikozida u sirovom mlijeku. U: Božanić, R. (ur.)43 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Fejzuli, Liridone and Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Varenina, Ivana and Varga, Ines and Bo\v{z}i\'{c} Luburi\'{c}, \DJur\djica and Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, editor = {Bo\v{z}ani\'{c}, R.}, year = {2018}, pages = {66-67}, keywords = {aminoglikozidni, antibiotici, mlijeko, UHPLC-MS/MS}, title = {Ostaci aminoglikozida u sirovom mlijeku}, keyword = {aminoglikozidni, antibiotici, mlijeko, UHPLC-MS/MS}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Fejzuli, Liridone and Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Varenina, Ivana and Varga, Ines and Bo\v{z}i\'{c} Luburi\'{c}, \DJur\djica and Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, editor = {Bo\v{z}ani\'{c}, R.}, year = {2018}, pages = {66-67}, keywords = {aminoglycosides, antibiotics, milk, UHPLC-MS/MS}, title = {Aminoglycoside residues in raw milk}, keyword = {aminoglycosides, antibiotics, milk, UHPLC-MS/MS}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font