Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 968297

Tradicionalno proizvedeni fermentirani mliječni proizvodi kao bogat izvor korisnih bakterija s pozitivnim utjecajem na zdravlje čovjeka


Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda; Novak, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja; Uroić, Ksenija; Zorić, Katarina; Banić, Martina; Oršolić, Nada; Kazazić, Saša; Kazazić, Snježana et al.
Tradicionalno proizvedeni fermentirani mliječni proizvodi kao bogat izvor korisnih bakterija s pozitivnim utjecajem na zdravlje čovjeka // 43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 39-39 (pozvano predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 968297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicionalno proizvedeni fermentirani mliječni proizvodi kao bogat izvor korisnih bakterija s pozitivnim utjecajem na zdravlje čovjeka
(Traditionally produced fermented dairy products as a rich source of beneficial bacteria with positive impact on human health)

Autori
Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Uroić, Ksenija ; Zorić, Katarina ; Banić, Martina ; Oršolić, Nada ; Kazazić, Saša ; Kazazić, Snježana ; Radović, Slobodanka ; Scalabrin, Simone ; Cescutti, Paola ; Bellich, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 39-39

Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
autohtone bakterije mliječne kiseline ; tradicionalni fermentirani mliječni proizvodi, intestinalna mikrobiota ; farmabiotici ; živi bioterapijski lijekovi
(autochthonous lactic acid bacteria ; artisanal fermented dairy products, intestinal microbiota, pharmabiotics, live biotherapeutic products (LBPs))

Sažetak
Zbirka autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK) Laboratorija za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sadrži više od 200 sojeva BMK. Većina je bakterijskih sojeva izolirana iz tradicionalno proizvedenih fermentiranih mliječnih proizvoda, identificirana 16S rDNA sekvencioniranjem i selekcionirana na temelju strogih izbornih probiotičkih kriterija. Istraživanja koja se provode na nacionalnom znanstvenom projektu “Probiotici i starter kulture – površinski proteini i bakteriocini”, kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), imaju za cilj odabir i karakterizaciju „nove generacije probiotika“, bakterijskih sojeva sa specifičnim svojstvima, kao što su proizvodnja površinskih S-proteina, peptida s antibakterijskom aktivnošću - bakteriocina, egzopolisaharida i proteolitičkih enzima. Odabrani autohtoni sojevi BMK su okarakterizirani fiziološkim testovima, analizom sekvencioniranih genoma, te LC-MS/MS i NMR analizama, u svrhu definiranja njihovog specifičnog metabolizamskog potencijala. Prema dobivenim rezultatima, tradicionalno proizvedeni fermentirani mliječni proizvodi su bogat izvor korisnih bakterija mliječne kiseline koje mogu svojom specifičnom metabolizamskom aktivnošću pozitivno utjecati na raznolikost i sastav crijevne mikrobiote što je prepoznato kao preduvjet održavanja intestinalnog trakta zdravim. Velik potencijal probiotika kao “živih lijekova” prepoznat je u terapiji disbioze i ponovnom uspostavljanju narušene ravnoteže crijevne mikrobiote, koja je “zlatni cilj” terapije i “ključni senzor” okolišnih čimbenika koji uzrokuju metabolizamske poremećaje i kronične bolesti kod ljudi. Osim toga, promjene u sastavu intestinalne mikrobiote mogu utjecati na raspoloženje, a mogu uzrokovati i promjenu u fenotipu, od pretilosti do standardne tjelesne mase. Stoga prehrambene i farmaceutske tvrtke osnivaju istraživačke centre mikrobioma za ravoj probiotika kao lijekova koje US FDA naziva „živi bioterapijski pripravci“ (engl. „live biotherapeutic products (LBPs)“), a europska industrija „farmabiotici“ (engl. „pharmabiotics“). Analitičari predviđaju vrijednost tržišta „živih bioterapijskih pripravaka“ veću od 500 milijuna EUR do 2030. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hmu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda; Novak, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja; Uroić, Ksenija; Zorić, Katarina; Banić, Martina; Oršolić, Nada; Kazazić, Saša; Kazazić, Snježana et al.
Tradicionalno proizvedeni fermentirani mliječni proizvodi kao bogat izvor korisnih bakterija s pozitivnim utjecajem na zdravlje čovjeka // 43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 39-39 (pozvano predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
Kos, B., Šušković, J., Novak, J., Leboš Pavunc, A., Uroić, K., Zorić, K., Banić, M., Oršolić, N., Kazazić, S. & Kazazić, S. (2018) Tradicionalno proizvedeni fermentirani mliječni proizvodi kao bogat izvor korisnih bakterija s pozitivnim utjecajem na zdravlje čovjeka. U: Volarić, V. (ur.)43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation.
@article{article, author = {Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Novak, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Uroi\'{c}, Ksenija and Zori\'{c}, Katarina and Bani\'{c}, Martina and Or\v{s}oli\'{c}, Nada and Kazazi\'{c}, Sa\v{s}a and Kazazi\'{c}, Snje\v{z}ana and Radovi\'{c}, Slobodanka and Scalabrin, Simone and Cescutti, Paola and Bellich, Barbara}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2018}, pages = {39-39}, keywords = {autohtone bakterije mlije\v{c}ne kiseline, tradicionalni fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, intestinalna mikrobiota, farmabiotici, \v{z}ivi bioterapijski lijekovi}, title = {Tradicionalno proizvedeni fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi kao bogat izvor korisnih bakterija s pozitivnim utjecajem na zdravlje \v{c}ovjeka}, keyword = {autohtone bakterije mlije\v{c}ne kiseline, tradicionalni fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, intestinalna mikrobiota, farmabiotici, \v{z}ivi bioterapijski lijekovi}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Novak, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Uroi\'{c}, Ksenija and Zori\'{c}, Katarina and Bani\'{c}, Martina and Or\v{s}oli\'{c}, Nada and Kazazi\'{c}, Sa\v{s}a and Kazazi\'{c}, Snje\v{z}ana and Radovi\'{c}, Slobodanka and Scalabrin, Simone and Cescutti, Paola and Bellich, Barbara}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2018}, pages = {39-39}, keywords = {autochthonous lactic acid bacteria, artisanal fermented dairy products, intestinal microbiota, pharmabiotics, live biotherapeutic products (LBPs)}, title = {Traditionally produced fermented dairy products as a rich source of beneficial bacteria with positive impact on human health}, keyword = {autochthonous lactic acid bacteria, artisanal fermented dairy products, intestinal microbiota, pharmabiotics, live biotherapeutic products (LBPs)}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font