Pregled bibliografske jedinice broj: 968246
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida // Kongres studenata biotehnologije
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 37-37 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 968246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida
(Biotechnological production of lyophilized microencapsulated probiotic strain Lactobacillus fermentum D12 - exopolysaccharide producer)
Autori
Vidulin, Tina ; Gale, Angelo ; Iličić, Lea ; Pušek, Anita ; Martinuš, Tihana ; Herout, Brigita ; Ursić, Tino ; Zorić, Katarina ; Cescutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Banić, Martina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Šušković, Jagoda ; Novak, Jasna ; Kos, Blaženka.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Kongres studenata biotehnologije
/ - , 2018, 37-37
Skup
Prvog Kongresa studenata biotehnologije
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.05.2018. - 27.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
egzopolisaharidi, proteolitička aktivnost, mikroinkapsulacija, liofilizacija
(exopolysaccharides, proteolytic activity, microencapsulation, lyophilization)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio fenotipska i genotipska karakterizacija autohtone bakterije mliječne kiseline, Lactobacillus fermentum D12, koja proizvodi egzopolisaharide – funkcionalnu makromolekulu koja doprinosti probiotičkim svojstvima soja producenta. Proizvodnja egzopolisaharida soja L. fermentum D12 dodatno je potaknuta visokim koncentracijama glukoze, fruktoze, galaktoze, saharoze ili laktoze u hranjivoj podlozi i temperaturom uzgoja pri 30 °C, te je postignut prinos veći od 40 mg egzopolisaharida po litri hranjive podloge. Nakon izolacije i pročišćavanja, 1H-NMR analizom utvrđeno je da vrsta dodanog šećera u hranjivu podlogu ne utječe na kemijsku strukturu egzopolisaharida. Gel kromatografijom i plinskom kromatografijom je ustanovljeno da L. fermentum D12 proizvodi 3 tipa egzopolisaharida, a 1H-NMR analizom je dokazano da se radi o jednom homopolisaharidu i dva heterpolisaharida. sastava manoza, glukoza i galaktoza u omjeru 3, 3:2, 1:1. Dodatno je ispitana proteolitička aktivnost Ansonovom metodom i analizom razgradnje kazeina Tricine SDS-PAGE metodom, zbog potencijalne primjene ovog soja kao probiotičke starter kulture u proizvodnji sireva. S ciljem poboljšanja preživljavanja soja D12 tijekom proizvodnje suhog aktivnog probiotičkog pripravka, provedena je mikroinkapsulacija u alginatu uz dodatak različitih prebiotika. Sušenje mikroinkapsuliranih stanica soja D12 je provedeno liofilizacijom, uz dodatak obranog mlijeka kao najboljeg lioprotektivnog sredstva za preživljavanje stresnih uvjeta liofilizacije što je potvrđeno određivanjem broja živih bakterijskih stanica u mikroinkapsuliranim liofiliziranim pripravcima soja D12 neposredno nakon proizvodnje, te nakon 1, 2 i 3 mjeseca čuvanja. Kumulativni protektivni učinak obranog mlijeka i procesa mikroinkapsulacije je također dokazan tijekom izlaganja soja D12 simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Katarina Butorac
(autor)
Andreja Leboš-Pavunc
(autor)
Martina Banić
(autor)