Pregled bibliografske jedinice broj: 968219
Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira
Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira // Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2018. str. 94-95 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 968219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira
(Selection of autochthonous starter cultures with specific metabolic properties for the production of fresh dried cheese)
Autori
Zorić, Katarina ; Banić, Martina ; Vidulin, Tina ; Tonković, Katarina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Uroić, Ksenija ; Kazazić, Saša ; Kazazić, Snježana ; Radović, Slobodanka ; Scalabrin, Simone ; Cesutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2018, 94-95
Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
S-proteini, bakteriocini, egzopolisaharidi, proteolitička aktivnost, probiotici
(S-layer proteins, bacteriocins, exopolysaccharides, proteolytic activity, probiotics)
Sažetak
Tradicionalno proizvedeni sirevi su bogat izvor autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) sa specifičnim metabolizamskim svojstvima, kao što su proizvodnja S-proteina, bakteriocina, egzopolisaharida i proteolitičkih enzima. Stoga su izolirani sojevi BMK odabrani prema strogo definiranom probiotičkim kriterijima, a njihova identifikacija je provedena 16S rDNA sekvencioniranjem i sekvencioniranjem cijelog genoma. S-proteini okarakterizirani su SDS-PAGE i LC-MS/MS analizama. Geni za proizvodnju bakteriocina su identificirani primjenom PCR-a (eng. Polymerase Chain Reaction) sa specifičnim početnicama, dok je bakteriocinska aktivnost ispitana metodom dvostrukog sloja i združenim uzgojem sa Staphylococcus aureus 3048 i Listeria monocytogenes ATCC19111. Soj Lactobacillus fermentum D12 proizvodi egzopolisaharide, a selekcioniran je na temelju specifičnog fenotipa „formiranja dugih rastezljivih niti“ (tzv. „ropy“ fenotip) poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi obogaćenoj ugljikohidratima. Sastav i struktura tri proizvedena egzopolisaharida određeni su GC, GC/MS, 1H-NMR i 2D-NMR analizama. Proteolitička aktivnost ispitana je Ansonovom, Tricine-SDS-PAGE i LC-MS/MS metodama, dok su geni za proteolitičke enzime detektirani primjenom PCR-a sa specifičnim početnicama. Na temelju provedenih istraživanja, odabrana su četiri soja BMK kao autohtone starter kulture za proizvodnju dimljenog sira ; Lactococcus lactis ZG7-10, Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13 i Lactobacillus fermentum D12.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Snježana Kazazić
(autor)
Saša Kazazić
(autor)
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Ksenija Uroić
(autor)
Katarina Butorac
(autor)
Martina Banić
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)