Pregled bibliografske jedinice broj: 967564
Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja
Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja // Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2013. str. 12-15 (predavanje, domaća recenzija, kratko priopćenje, stručni)
CROSBI ID: 967564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja
(Mulberry fruit - forgotten fruits of the Dalmatian
region)
Autori
Gaćina Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, stručni
Izvornik
Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
/ - Zagreb, 2013, 12-15
Skup
6. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.07.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
murva ili dud, funkcionalna hrana, utjecaj na zdravlje čovjeka
(mullbery fruit, functional food, health benefit)
Sažetak
Murva ili dud (Morus sp.) je alohtona (stoljećima udomaćena) biljna vrsta koja je došla u naše krajeve „putem svile” budući da su njezini listovi bili glavna i omiljena hrana dudova svilca koji proizvodi svilene niti. U Dalmaciju su je donjeli Talijani. Plodovi murve konzumirali su se svježi, ali su se i prerađivali u marmelade i džemove, te rakije. Boja ploda ne identificira vrstu. Morus alba ili bijela murva može imati bijele, ljubičaste i crne plodove koji su jako slatki. Plodovi crvene murve (Morus rubra) su tamno crveni skoro crni, slatkasto-oporog okusa gotovo identičnoga plodovima crne murve (Morus nigra) koji su najukusnija vrsta. Plodovi murve imaju jednistven nutritivni profil jer sadrže proteine, fenole, flavonoide i antocijane te se mogu definirati kao prirodna funkcionalna hrana, a sadrže i značajne količine vitamin C, K, Mg, P i Fe. Ujedno imaju nisku kalorijsku vrijednosti od samo 43 Kcal na 100 grama i da ne sadrže kolesterol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)