Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967564

Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja


Gaćina Nikolina
Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja // Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2013. str. 12-15 (predavanje, domaća recenzija, kratko priopćenje, stručni)


CROSBI ID: 967564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja
(Mulberry fruit - forgotten fruits of the Dalmatian region)

Autori
Gaćina Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, stručni

Izvornik
Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj / - Zagreb, 2013, 12-15

Skup
6. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.07.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
murva ili dud, funkcionalna hrana, utjecaj na zdravlje čovjeka
(mullbery fruit, functional food, health benefit)

Sažetak
Murva ili dud (Morus sp.) je alohtona (stoljećima udomaćena) biljna vrsta koja je došla u naše krajeve „putem svile” budući da su njezini listovi bili glavna i omiljena hrana dudova svilca koji proizvodi svilene niti. U Dalmaciju su je donjeli Talijani. Plodovi murve konzumirali su se svježi, ali su se i prerađivali u marmelade i džemove, te rakije. Boja ploda ne identificira vrstu. Morus alba ili bijela murva može imati bijele, ljubičaste i crne plodove koji su jako slatki. Plodovi crvene murve (Morus rubra) su tamno crveni skoro crni, slatkasto-oporog okusa gotovo identičnoga plodovima crne murve (Morus nigra) koji su najukusnija vrsta. Plodovi murve imaju jednistven nutritivni profil jer sadrže proteine, fenole, flavonoide i antocijane te se mogu definirati kao prirodna funkcionalna hrana, a sadrže i značajne količine vitamin C, K, Mg, P i Fe. Ujedno imaju nisku kalorijsku vrijednosti od samo 43 Kcal na 100 grama i da ne sadrže kolesterol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku

Profili:

Avatar Url Nikolina Gaćina (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gaćina Nikolina
Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja // Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2013. str. 12-15 (predavanje, domaća recenzija, kratko priopćenje, stručni)
Gaćina Nikolina (2013) Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja. U: Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.
@article{article, year = {2013}, pages = {12-15}, keywords = {murva ili dud, funkcionalna hrana, utjecaj na zdravlje \v{c}ovjeka}, title = {Murva ili dud - zaboravljeno vo\'{c}e dalmatinskog kraja}, keyword = {murva ili dud, funkcionalna hrana, utjecaj na zdravlje \v{c}ovjeka}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2013}, pages = {12-15}, keywords = {mullbery fruit, functional food, health benefit}, title = {Mulberry fruit - forgotten fruits of the Dalmatian region}, keyword = {mullbery fruit, functional food, health benefit}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font