Pregled bibliografske jedinice broj: 967265
Povezanost koncentracije ureje s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku Holstein krava
Povezanost koncentracije ureje s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku Holstein krava // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog simpozija mjekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 24-25 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 967265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost koncentracije ureje s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku Holstein krava
(Association of urea concentration with ratio of fat and protein content in milk for Holstein cows)
Autori
Ivanković, Ante ; Špehar, Marija ; Ramljak, Jelena ; Ivkić, Zdenko ; Karapandža, Nina ; Konjačić, Miljenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog simpozija mjekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 24-25
Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kravlje mlijeko, ureja, kemijski sastav, holštajn
(cow milk, urea, chemical composition, Holstein)
Sažetak
Koncentracija ureje u mlijeku važan je pokazatelj opskrbljenosti organizma krave u laktaciji proteinima i energijom te njihovom uravnoteženošću. U kombinaciji s udjelom proteina u mlijeku koristi se kao alat u balansiranju energije i proteina u hranidbi mliječnih krava. Odnos udjela mliječne masti i proteina u mlijeku također je indikator hranidbenog statusa krava, uravnoteženosti obroka energijom i proteinima ali i procjeni rizika od metaboličkih poremećaja. Cilj provedenog istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti navedenih indikatora hranidbenog statusa mliječnih krava, koncentracije ureje te odnosa udjela mliječne masti i proteina u mlijeku krava. Istraživanje je povedeno na 772.000 zapisa kontrole mliječnosti pohranjenih u središnju bazu Hrvatske poljoprivredne agencije, a koji se odnose na mliječne krave pasmine Holstein. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka krava u kontroli iznosila je 24, 98 +/- 8, 76 kg s prosječnim udjelom mliječne masti od 3, 83 +/- 0, 64 % i proteina u mlijeku od 3, 29 +/- 0, 35 %. Prosječan odnos mliječne masti/proteina u mlijeku iznosio je 1, 169 +/- 0, 202. Prosječna koncentracija ureje u mlijeku iznosila je 22, 63 +/- 9, 51 mg/dL. Utvrđena je negativna veza između koncentracije ureje i odnosa udjela mliječne masti/proteina u mlijeku (-0, 069 ; p<0, 01). Koncentracija ureje u mlijeku je u pozitivnoj korelaciji s udjelom proteina u mlijeku (0, 026 ; p<0, 01) te negativnoj korelaciji s udjelom mliječne masti u mlijeku Holstein krava ( 0, 055 ; p<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Zdenko Ivkić
(autor)
Ante Ivanković
(autor)
Jelena Ramljak
(autor)
Marija Špehar
(autor)