Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967164

Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka


Bendelja Ljoljić, Darija; Mašek, Tomislav; Prpić, Zvonimir; Antunac, Neven
Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka // 43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 62-63 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 967164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka
(Relationship between urea concentration and coagulation properties of goat's milk)

Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Mašek, Tomislav ; Prpić, Zvonimir ; Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 62-63

Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
alpina koze ; kozje mlijeko ; urea u mlijeku ; svojstva zgrušavanja mlijeka
(Alpina goats ; goat milk ; milk urea concentration ; milk coagulation properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka. Istraživanjem su bile obuhvaćene 72 alpina koze, slučajnim odabirom podijeljene u 3 hranidbene skupine (n=24) hranjene krmnom smjesom s različitim udjelom sirovih proteina (14%, 16% i 18% SP). U skupnim uzorcima mlijeka prikupljenim u pravilnim mjesečnim intervalima tijekom razdoblja mužnje (n=21) formagrafskom metodom utvrđeno je vrijeme zgrušavanja (r), brzina formiranja gruša (k20) i čvrstoća gruša (a30). Koncentracija uree u mlijeku utvrđena je metodom diferencijalne pH-metrije. Dobiveni podatci statistički su analizirani primjenom procedure MIXED softverskog paketa SAS V8. Neovisno o udjelu SP u krmnoj smjesi prosječna koncentracija uree u mlijeku bila je 41, 43 mg/100 mL, prosječno vrijeme zgrušavanja mlijeka (r) bilo je 7, 97 min, brzina formiranja gruša (k20) 3, 59 min, a prosječna čvrstoća gruša (a30) 19, 50 mm. Utvrđena je statistički značajna povezanost (p<0, 05) između koncentracije uree u mlijeku i brzine formiranja gruša (k20), neovisno o udjelu SP u krmnoj smjesi. Pri koncentraciji uree od 35 do 40 mg/100 mL mlijeko se najsporije gruša (k20=5, 65 min), ali ujedno formira gruš najveće čvrstoće (a30=23, 62 mm).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hmu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bendelja Ljoljić, Darija; Mašek, Tomislav; Prpić, Zvonimir; Antunac, Neven
Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka // 43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 62-63 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
Bendelja Ljoljić, D., Mašek, T., Prpić, Z. & Antunac, N. (2018) Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka. U: Volarić, V. (ur.)43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation.
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Ma\v{s}ek, Tomislav and Prpi\'{c}, Zvonimir and Antunac, Neven}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2018}, pages = {62-63}, keywords = {alpina koze, kozje mlijeko, urea u mlijeku, svojstva zgru\v{s}avanja mlijeka}, title = {Povezanost koncentracije uree i svojstava zgru\v{s}avanja kozjeg mlijeka}, keyword = {alpina koze, kozje mlijeko, urea u mlijeku, svojstva zgru\v{s}avanja mlijeka}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Ma\v{s}ek, Tomislav and Prpi\'{c}, Zvonimir and Antunac, Neven}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2018}, pages = {62-63}, keywords = {Alpina goats, goat milk, milk urea concentration, milk coagulation properties}, title = {Relationship between urea concentration and coagulation properties of goat's milk}, keyword = {Alpina goats, goat milk, milk urea concentration, milk coagulation properties}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font