Pregled bibliografske jedinice broj: 967137
Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava
Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava // 43. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 29-30 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 967137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava
(Nutritional strategies for reducing greenhouse gas emissions from dairy cows)
Autori
Kiš, Goran ; Bračun, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
43. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 29-30
Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hranidbene strategije, staklenički plinovi (GHG), metan, mliječne krave
(nutritional strategies, greenhouse gasses (GHG), methane, dairy cows)
Sažetak
Animalna proizvodnja predstavlja značajan izvor emisije stakleničkih plinova (GHG). Ovisno o pristupima izračunavanja i opsegu obuhvaćene emisije, doprinos domaćih životinja od ukupne, antropogene emisije GHG na Zemlji iznosi od 7 do 18 %. U sklopu hranidbene strategije za smanjenje emisije GHG najveća pažnja posvećena je emisiji metana (CH4). Stvaranje CH4 u buragu preživača prirodan je proces kojim mikroorganizmi nastanjeni u buragu u anaerobnim uvjetima razgrađuju stanične stijenke, te kao nusprodukt nastaje CH4. S obzirom na to da 90 % CH4 nastaje anaerobnom fermentacijom u buragu, većina istraživanja temelji se upravo na mehanizmima koji sprečavaju njegovu produkciju, a da zdravlje životinje, ekonomska učinkovitost i konačni proizvodi ostanu na postojećoj razini ili se unaprijede. Poboljšanje kvalitete voluminozne krme i ukupna učinkovitost iskorištavanja hranjivih tvari obroka učinkoviti su načini smanjenja emisije GHG. Nekoliko je dodataka hrani koji imaju potencijal i mogu smanjiti emisiju CH4 u preživača, iako su neki od njih i toksični ili možda nisu ekonomski isplativi u manje razvijenim gospodarstvima. Hranidbene strategije, prema korištenim dodacima, podijeljene su u devet skupina (defaunizacija i inhibicija arheja, bakteriocini, inhibitori metana i njihovi analozi, probiotici, saponini, tanini, ionofori, organske kiseline i lipidi). Sve su ove nove hranidbene strategije obećavajuće, ali je potrebno više istraživanja kako bi se svi ti pristupi valorizirali, te potvrdila njihova učinkovitost u stvarnim uvjetima proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)