Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967124

Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna


Jovanović, Katarina
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko- tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 967124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna
(Effect of preparation method on the quality of the soap)

Autori
Jovanović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko- tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
19.07

Godina
2018

Stranica
38

Mentor
Jakić, Miće

Neposredni voditelj
Jakić, Miće

Ključne riječi
sapun, saponifikacija, maslinovo ulje
(soap, saponification, olive oil)

Sažetak
Sapuni su produkti neutralizacije masnih kiselina alkalijama čiji način proizvodnje i upotreba datiraju još od davnina. Nastaju hidrolizom masnoća, tj. reakcijom estera više masnih kiselina i glicerola, utjecajem alkalija ili vode. Najčešće se upotrebljavaju kao sredstva za osobnu higijenu, sredstva za pranje i općenito u kućanstvu. U ovom radu cilj je bio proizvesti sapune primjenom tri različite metode. Nadalje, usporedbom primijenjenih metoda donešen je zaključak o najkvalitetnijoj metodi obzirom na reakcijsko vrijeme, uvjete i kvalitetu konačnog proizvoda. Kao osnovna sirovina je korišteno djevičansko maslinovo ulje, jedan od čestih proizvoda zastupljen u Dalmatinskom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Miće Jakić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jovanović, Katarina
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko- tehnološki fakultet, Split
Jovanović, K. (2018) 'Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko- tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovanovi\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {38}, keywords = {sapun, saponifikacija, maslinovo ulje}, title = {Utjecaj metode priprave na kakvo\'{c}u sapuna}, keyword = {sapun, saponifikacija, maslinovo ulje}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovanovi\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {38}, keywords = {soap, saponification, olive oil}, title = {Effect of preparation method on the quality of the soap}, keyword = {soap, saponification, olive oil}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font