Pregled bibliografske jedinice broj: 967124
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko- tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 967124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna
(Effect of preparation method on the quality of the soap)
Autori
Jovanović, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko- tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
19.07
Godina
2018
Stranica
38
Mentor
Jakić, Miće
Neposredni voditelj
Jakić, Miće
Ključne riječi
sapun, saponifikacija, maslinovo ulje
(soap, saponification, olive oil)
Sažetak
Sapuni su produkti neutralizacije masnih kiselina alkalijama čiji način proizvodnje i upotreba datiraju još od davnina. Nastaju hidrolizom masnoća, tj. reakcijom estera više masnih kiselina i glicerola, utjecajem alkalija ili vode. Najčešće se upotrebljavaju kao sredstva za osobnu higijenu, sredstva za pranje i općenito u kućanstvu. U ovom radu cilj je bio proizvesti sapune primjenom tri različite metode. Nadalje, usporedbom primijenjenih metoda donešen je zaključak o najkvalitetnijoj metodi obzirom na reakcijsko vrijeme, uvjete i kvalitetu konačnog proizvoda. Kao osnovna sirovina je korišteno djevičansko maslinovo ulje, jedan od čestih proizvoda zastupljen u Dalmatinskom području.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo